Norveç'in kıyamet ambarına rakip! İlk defa Karadeniz'de kuruldu: Türkiye'nin en büyük hazinesi orası olacak

Norveç'in kıyamet ambarına rakip! İlk defa Karadeniz'de kuruldu: Türkiye'nin en büyük hazinesi orası olacak

Norveç'in sır gibi sakladığı kıyama ambarına rakip Türkiye'den geldi. İlk kez Karadeniz Bölgesi'nde kurulan tohum merkezi Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük hazinesi olarak kayda geçecek. İşte Türkiye'nin en büyük ambarı…

Tarım ülkesi Türkiye'de gelmiş geçmiş en büyük tohum ambarı için düğmeye basıldı. Geleceğin hazinesi olarak görülen ata tohumlar Samsun'un Atakum ilçesinde saklanacak. Norveç'in gözlerden uzak bir dağda sakladığı kıyamet ambarına rakip olacak bu merkez genetiği ile oynanmamış tohumları koruma altına alıyor. Norveç’te Svalbard Küresel Tohum Deposu projesi olarak bilinen “Kıyamet Ambarı” dünyadaki tüm bitki türlerinin tohumlarının bir arada toplandığı bir depo olarak görülmektedir. Dünyada gerçekleşebilecek olası bir doğal afet ya da küresel kriz durumunda Yeryüzündeki bitki türlerinin korunması amacıyla Norveç'te yer alan bu depo hemen hemen dünyadaki tüm bitki tohumlarını kapsıyor. Türkiye'den Norveç'e rakip çıkacak bir gelişme yaşandı. İşte Türkiye'nin en büyük ambarı…

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AMBARI OLACAK

Son yıllarda genetiği ile oynanmış gıdalardaki artış hem vatandaşları hem de yetkilileri tedirgin ediyor. Verimliliğin arttırılması amacıyla yapılan çalışmalar ürünlerdeki Kaliteyi düşürürken geçmişten günümüze kalan ve genetiği ile oynanmamış tüm tohumlar Samsun'un Atakum ilçesinde koruma altına alınacak.

samsun-tohum.jpg

Ata tohum merkezinde genetiği ile oynanmamış tohumlar koruma altına alınırken geleceği de aktarım yapılacak. Toplam 457 atalık tohum saklanan tesiste Çocuklar da uygulamalı tarım eğitimi almaktadır. Bunun ata tohum yetiştirmek isteyen üreticilerle de tohum paylaşımı yapılmaktadır.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, öncülüğünde gerçekleştirilen geleneksel tarımda binlerce yıldır kullanılan atalık tohumlarının kayıt altına alındığı ifade edildi. Geleceği büyük bir yatırım olarak görülen bu tohumların Karadeniz bölgesinde ilk kez kurulan AtaTohum Merkezi’nde koruma altına alındığı aktarıldı. 'Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır' sloganı ile çıkılan yolda 457 türde depolama yapıldığı belirtildi.

atatohum.jpg

GELECEĞİN HAZİNESİ

Samsun Atakum Belediyesi tarafından kurulan AtaTohum Merkezi, 2020 yılında toplam 232 çeşit ata tohum ile bu işe başladı. 2024 yılına geldiğimizde bu rakam 457'ye ulaşırken Türkiye'nin dört bir yanından emek emek orijinal tohumlar toplandı.

Türkiye'nin birçok farklı şehrinden yapılan tohum bağışları ile birlikte AtaTohum Merkezi, envanteri de her gün daha fazla gelişiyor. Geleceğin büyük hazinesi olan ata tohumlar, özel saklama haznelerini muhafaza edilerek merkezin güvenlikli odalarında saklanıyor.

atatohum-merkezi.jpg

Depolarda yer alan her bir tohum için yaz kış süren yıllık üretim planına dahil olarak merkezin parsellerine ekilerek tohum sayısı artırılmaktadır. Elde edilen tohumlar üreticilerle paylaşılırken daha sağlıklı nesiller için çiftçilere yerel tohum grupları dağıtılıyor.

HEM EĞLENİYOR HEM ÖĞRENİYOR

Merkezde birçok farklı Ziraat Mühendisi yer alırken Köy Enstitüsü modeli örnek alınarak Uygulamalı Tarım Eğitim programları da veriliyor. Okullarda veya merkezde yetiştirme parsellerinde öğrencilerle bir araya gelen Mühendisler minik elleri ve toprakla buluşturuyor. Çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici eğitimler verilirken “Tohum ve bitki nedir?” “Nasıl oluşur?” “Nasıl ekilir?” sorularının da yanıtlarını aranıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN