Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bankalarının varlık risklerine ilişkin rapor yayınladı. Raporda, varlık risklerinin en fazla artması beklenen ülke olarak Nijerya açıklanırken bu ülkeyi Türkiye ve Kolombiya'nın izlemesinin beklendiği belirtildi.
Moody's, gelişen ülke bankalarının varlık risklerine ilişkin yayınladığı raporda bazı gelişen ülkelerin yeniden artan vaka sayıları ile karşı karşı oldukları bazı ülkelerin ise toparlanmaya devam ettiğinin altı çizildi. Raporda, Nijerya varlık risklerinin en fazla artması beklenen ülke olarak açıklanırken Türkiye ise ikinci sırada yer aldı.
Kuruluşun 20 Temmuz’da açıklanan bir rapora dayandırdığı bugün tarihli özet değerlendirmede, gelişen ülke bankalarının varlık riski trendlerinin farklılıklar göstermesinin beklendiği belirtildi.
Foreks’in aktardığı değerlendirmede özellikle son dönemde bazı gelişen ülkelerin yeniden artan vaka sayıları ile karşı karşı oldukları ortamda bazı ülkelerde ise toparlanmanın devam ettiğinin altı çizildi.
RİSK ARTIŞINDA NİJERYA İLK SIRADA, TÜRKİYE İKİNCİ
Raporda, varlık risklerinin en fazla artması beklenen gelişen ülke Nijerya olarak gösterilirken bu ülkeyi Türkiye ve Kolombiya’nın izlemesinin beklendiği vurgulandı.
Moody’s, regülasyon gevşetme tedbirlerinin kaldırılmasının sorunlu kredileri 2021 sonuna kadar Nijerya’da 300, Kolombiya’da 130, Türkiye’de ise 100 baz puan artıracağını tahmin etti. Yavaşlayan kredi büyümesi ile artan yeniden yapılandırmaların Türkiye’deki hesaplamaları etkilemesinin beklendiğini belirtti.