Milyonlarca inşaat ustasına kötü haber! Bu belgeyi almayan artık çalışamayacak

Milyonlarca inşaat ustasına kötü haber! Bu belgeyi almayan artık çalışamayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme milyonlarca inşaat ustasını ilgilendiriyor. Öyle ki düzenleme kapsamında bu belgeyi almayan artık çalışamayacak. İşte detaylar…

6 Şubat depremlerinden sonra yapılan incelemeler ve değerlendirmeler kapsamında inşaat süreçleriyle ilgili yeni kararlar alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hazırlanan düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda, inşaat ve tesisatta çalışan ustalara belge zorunluluğu gelecek. İşte detaylar…

İnşaatçılık faaliyetlerinin yeniden düzenlenmesini içeren çalışmalar kapsamında “Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırlandı. Taslak, ilgili kurum ve kuruluşlarla meslek örgütlerine gönderilerek görüşlerine başvuruldu.

ARTIK BELGE OLMADAN ÇALIŞILMAYACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde hazırlanan düzenleme yürürlüğe girdiği taktirde inşaatçılık sektöründe yeni döneme geçiş yapılacak. Bu kapsamda, yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi almak zorunda kalacak ve bu belgeyi almayanlar çalışamayacak. Yapım işlerinde çalışacak ustaların e-Devlet sisteminde Şantiye-M Sistemi"ne kaydolması ve 5 yılda bir kaydını yenilemesi zorunlu olacak. Böylelikle yapı güvenliğinin artması planlanıyor.

insaat-ustalarina-yetki-belgesi-zorunlulugu-1.jpg

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; sektörde özellikle taşıyıcı sistemi ayakta tutan ağır iş kollarında çalışan ustaların belgelendirilmesinni yapı sağlamlığı için önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Tellioğlu, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu ve yapı güvenliğinin büyük önem taşıdığını anımsatarak şöyle konuştu: "Sadece sorumluluğu yükleniciye, müteahhide ve mimara atmakla olmaz. Bir inşaat sürecinin paydaşları var. Proje çizen mühendis, mimar, ruhsat veren belediye, işi yürüten müteahhit, çalışan usta​, malzeme veren betoncu, demir tedarikçisi, hepsi bu sürecin bir parçası. Bu nedenle herkesin konuyla ilgili yeterliliklere sahip olması büyük önem arz ediyor."

NİTELİKSİZ USTALAR TEHLİKEYE ATIYOR

Niteliksiz ustaların yapı kalitesini tehlikeye attığını vurgulayan Tellioğlu, "Demirci, hurda ağırlıklı demiri, esasa uygun demir diye satabilir. Betoncu, dozajı düşük beton kullanabilir. Usta, demiri örerken çirozunu iyi bağlamayabilir, pas payını koymayabilir, projeye uygun davranmayabilir. Tüm bunlar yapı güvenliğini tehlikeye atar" dedi.

insaat-ustalarina-yetki-belgesi-zorunlulugu-2.jpg

"Ustalık belgesi zorunluluğu hem iş sağlığı ve güvenliği ve kazaların önlenmesi hem de yapı kalitesi açısından büyük önem taşıyor.

Ayrıca, mevcut belgelendirme sürecinin de incelenmesi gerekiyor" diyen Tellioğlu, “Mevcut ustalık belgelendirme sistemi, kişiyi yetiştirmekten ve eğitmekten ziyade, kişinin usta olup olmadığını teyit eden bir sınavdır ancak belgelendirme sonrası ustaların performanslarında yeterli bir iyileşme gözlenmiyorsa bu sürecin de tekrar gözden geçirilerek eğitimle desteklemesi büyük önem arz ediyor" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN