Milyonlarca emekliyi yıkacak kara haber! SGK uzmanı İsa Karakaş duyurdu

Milyonlarca emekliyi yıkacak kara haber! SGK uzmanı İsa Karakaş duyurdu

Emeklilerin merakla beklediği sorunun yanıtını SGK Uzmanı İsa Karakaş verdi. Milyonlarca emeklinin hayalleri başına yıkılacak...

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, son yazısında emeklilerin merakla beklediği 29 Ekim ikramiyesi ile ilgili sorulara açıklık getirdi.

29 EKİM'DE EMEKLİLERE 5000 ÖDENECEK Mİ?

Cumhuriyet Bayramı’na günler kala emeklilerin merakla beklediği 29 Ekim ikramiyesiyle ilgili önemli açıklamalar geldi. SGK Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi'ndeki köşe yazısında, bu yıl ikramiye verilip verilmeyeceğine dair net bilgiler paylaştı.

Emeklilere seyyanen zam için SGK Uzmanı İsa Karakaş'tan çarpıcı açıklama: Anketleri işaret etti: "Her an..." - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

İşte İsa Karakaş’ın yazısı...

"Geçen sene yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi esnasında emeklilere verilen yüksek refah artışı ve seyyanen zammın ifa edilmemesine binaen emekliler serzenişte bulunmuştu. Ayrıca yapılan zamların da düşük kalmasıyla birlikte geçim sıkıntısı çeken emeklilerin serzenişleri daha da artmıştır. Bu muvacehede Cumhurbaşkanımızın emeklilere iyileştirme yapılması talimatı üzerine ilgili bakanlıklarda uzun süren çalışmalar yapılmıştır.

Neticede 2023 yılı ekim ödeme döneminde emekli maaş ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine 5 bin TL tutarında bir ödeme yapılmıştır.

Bu sene de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına sayılı günler kala emekliler, geçen sene verilen 5 bin TL’lik ikramiye beklentisine girdiler. Bu hususta gazetemize çok sayıda ileti gelmektedir.

Evet geçen sene toplamda 15 milyon 120 bin emekli ve hak sahiplerinin tamamına ayrım yapılmadan ikramiye verilmiştir. Emekli olunan statü ve tahsis numarasına göre aralık ayı ortasına kadar tüm ödeme işlemleri de neticelendirilmiştir. Ancak bu ödemeler Ramazan ve Kurban Bayramı ikramiyelerinden farklı olarak tek seferlik verilmiştir.

Bu sene 29 Ekim İkramiyesi verilebilmesi için kanun çıkarılması elzem. Şimdiye kadar bu yönde ne bir kanun teklifi hazırlandı ne de hazırlanması için Cumhurbaşkanımız tarafından talimat verildi!..

Diğer yandan ekonomi yönetimi hâlen uygulanmakta olan enflasyonla mücadele programının sekteye uğramaması için bu ödemeye sıcak bakmamaktadır.

EMEKLİLİKTEN SONRA TEKRAR ÇALIŞANLARIN SGK İŞLEMLERİ

Emeklilikten sonra bir iş yerinde çalışmak isteyenlerin iki seçeneği bulunmaktadır. Ya emeklilik maaşını kestirip tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmak ya da emekli maaşını kestirmeden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) uygulamasına tabi olarak çalışmak. Hiç şüphesiz hem emekli maaşını almak hem de çalışılan iş yerinde çalışmak en mantıklısıdır.

Bir işverene bağlı olarak (4/1-a) kapsamında hizmet akdi ile çalışanların prime esas kazançları üzerinden kesilen %32,25 oranındaki sosyal güvenlik destek primini ödemekle işverenler yükümlüdür. Bu emekli sigortalıların yaşlılık aylığından destek primi kesilmesi mümkün değildir.

4/1-a sigortalıları yönünden SGDP ödenmiş sürelerde sigortalılara iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası yönünden yardım yapılmakta olup, bu süreler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yönünden sigortalılık süresi sayılmamakta, primler toptan ödeme olarak iade edilmemekte ve hizmet birleştirilmesinde dikkate alınmamaktadır.

BAĞ-KUR’LU ÇALIŞANLARIN DURUMU

Hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan (Bağ-Kur kapsamında) emeklilerin maaşlarından sosyal güvenlik destek primi alınmamaktadır. Yasal değişiklikten önce Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında SGDP ödenmiş süreler varsa bu süreler sigortalılık süresi sayılmamakta, primler toptan ödeme olarak iade edilmemekte ve hizmet birleştirilmesinde dikkate alınmamaktadır.

KAMUDA ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN EMEKLİLERİN DURUMU

Emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, aylıkları kesilmeksizin, genel bütçeye dâhil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamayacak ve görev yapamayacaklar.

Bu nedenle kamu kuruluşlarında çalışmaya başlayan sigortalılar, aylıklarını kestirmeden çalışmaya devam edemeyecekler. Kamu sektöründe çalışmak isteyen emeklilerin bu hususu mutlaka göz önünde bulundurmaları gerekir. Diğer yandan bunlardan uzun ve kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası primi alınacak ve bunlar kamu idarelerinde yapmış oldukları çalışmalarından ötürü Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi tutulmayacaklar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN