TCMB'ye yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatta, İhracat Genelgesi kapsamında TCMB'ye yapılacak döviz satış işlemlerinin uygulama ayrıntıları düzenlendi. Konuyla ilgili olarak Gelecek Partili Kerim Rota, "Havuzunuz delikse su nakli boşa enerji kaybıdır. Havuzdaki delik de enflasyondur" açıklamasında bulundu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat genelgesi kapsamında TCMB'ye yapılacak döviz satışına ilişkin uygulama talimatı yayımladı. Buna göre, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesi'ne (DAB) bağlanan ihracat bedeli dövizin yüzde 25'i, söz konusu belgelerin düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılmak üzere belgeleri oluşturan bankaya satılacak.
Banka nezdinde TCMB adına dolar, avro ve İngiliz sterlini hesaplar açılacak ve bankanın uygulama talimatı kapsamında satın aldığı dövizler saat 17.00'ye kadar TCMB'ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak. TCMB'nin hesabına aktarılan dövizlere ilişkin dekont, ekstre ve benzeri belgeler ile bilgiler ve döviz alışı yapılan tutarlara ait bilgiler bankalarca Merkez Bankasına aynı gün elektronik ortamda bildirilecek.
Banka tarafından TCMB'nin hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankasınca işlem kuru üzerinden satın alınacak. Döviz alış işlemleri karşılığı Türk lirası tutarları, Merkez Bankasınca bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilecek. Saat 17.30'a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise Türk lirası tutarlar bankanın TCMB nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.
Uygulama talimatı kapsamında gerçekleştirilecek her türlü işlemin, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlara uygun gerçekleştirildiğine dair kontrol bankalarca yapılacak. Banka, bu talimat kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde bu standartların ihlal edildiğini tespit ederse durumu derhal TCMB'ye bildirecek.
'BOŞA ENERJİ KAYBI'
Gelecek Partili Kerim Rota sosyal medya hesabı Twitter'dan konuyla ilgili olarak, "1999'da bitirilen zorunlu döviz devri geri dönmüş. İhracatçı dövizinin %25'ini artık TCMB'ye satmakla yükümlü. Daha önce piyasa havuzunda olan döviz TCMB havuzuna taşınacak. Havuzunuz delikse su nakli boşa enerji kaybıdır. Havuzdaki delik de enflasyondur" açıklamasında bulundu.
1999'da bitirilen zorunlu döviz devri geri dönmüş.
— Kerim Rota (@kerimrota) January 3, 2022
İhracatçı dövizinin %25'ini artık TCMB'ye satmakla yükümlü.
Daha önce piyasa havuzunda olan döviz TCMB havuzuna taşınacak.
Havuzunuz delikse su nakli boşa enerji kaybıdır.
Havuzdaki delik de enflasyondur.
Ekonomist İbrahim Turhan ise sosyal medya hesabından, "25 Mart 1999’da kaldırılan zorunlu döviz devri ‘yüzde 25’ gibi yüksek bir oranla geri getirildi. İhracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılacak. Kur şimdilik aynı. Geçmişe dönüyoruz" mesajını paylaştı. Turhan, "Düzenleme ile, Ek:2'de yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak kolaylık sağlanmış. Ek:2’de yer alan ülkelere bir bakın. Nasıl yorumlarsınız?" dedi.
25 Mart 1999’da kaldırılan zorunlu döviz devri ‘yüzde 25’ gibi yüksek bir oranla geri getirildi.
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) January 3, 2022
İhracat bedelinin yüzde 25'i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB'ye satılacak.
Kur -şimdilik- aynı.
Geçmişe dönüyoruz…
Düzenleme ile, Ek:2'de yer alan ülkelere yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak kolaylık sağlanmış.
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) January 3, 2022
Ek:2’de yer alan ülkelere bir bakın.
Nasıl yorumlarsınız? pic.twitter.com/gym40U5qO8