Merkez '500 baz puanlık' PPK özetini yayımladı: Makroihtiyati politikalar devam ediyor

Merkez '500 baz puanlık' PPK özetini yayımladı: Makroihtiyati politikalar devam ediyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, kurulun makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürdüğü ifadesine yer verildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) tarafından geçtiğimiz hafta yapılan toplantının özetini yayımladı. Özette 21 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen ve 500 baz puan artışla yüzde 50'lik faiz kararının alındığı PPK toplantısında alınan kararlar ve yapılan değerlendirmeler bulunuyor.

'MAKROİHTİYATİ POLİTİKALAR PİYASA MEKANİZMASI KORUNACAK'

Toplantı özetine göre, kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmeyen gelişmeler yaşanması halinde, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmeye devam edileceğine vurgu yapıldı. Yapılan bildiride Makroihtiyati politikalar piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulanacağı ifade edildi.

Likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmasının sürdürüleceği belirtildi. TCMB'nin yaptığı düzenlemelerin etki analizlerinin enflasyon, faizler, döviz kurları, rezervler, beklentiler ve finansal istikrar üzerindeki yansımalarıyla bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirildiği ifade edildi.

PPK toplantısında alınan kararlar da özetle şöyle:

Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltildi.
Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranları, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenecek.

Enflasyon görünümündeki bozulmanın dikkate alınarak politika faizinin artırılmasına karar verildi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörüldüğünde ise para politikası duruşu sıkılaştırılacak.

Makroihtiyati politikalar piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulanacak. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecek.
PPK, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecek.

Toplantı özeti, TCMB'nin enflasyonla mücadelede kararlı duruşunu ve fiyat istikrarını sağlama konusundaki kararlılığını vurguluyor. Kararlar, enflasyonun hedeflenen düzeye gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 seviyesine ulaşmasını sağlayacak şekilde belirlenecek.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından izlenecek ve TCMB, elindeki tüm araçları kullanarak fiyat istikrarını sağlamaya odaklanacak. Kurul, kararlarını enflasyon hedefi doğrultusunda şeffaf bir şekilde alacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN