MB Başkan Yardımcısı Karahan yarın açıklanacak OVP'ye dikkat çekti: Maliye politikası enflasyonla mücadelede belirleyici olacak

MB Başkan Yardımcısı Karahan yarın açıklanacak OVP'ye dikkat çekti: Maliye politikası enflasyonla mücadelede belirleyici olacak

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, "Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak" dedi. Karahan, Ekonomi yönetimi yarın açıklanacak Orta Vadeli Program'da (OVP) fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele odaklı ana yaklaşımı koruyacak ve yapısal reformlarla öngörülebilirliği güçlendireceklerini belirtti.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasının etkilerinin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığını belirterek, önümüzdeki dönemde maliye politikasından gelecek güçlü desteğin dezenflasyon sürecinde kritik önem taşıdığını vurguladı.

PARA POLİTİKASI VE MALİ DESTEK: KRİTİK AŞAMA

Geçen yıl Temmuz ayında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine atanan Hatice Karahan, Başkan Fatih Karahasan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın piyasalarda yakından takip edilen görüşlerini destekleyici açıklamalarda bulundu. Karahan, Reuters ile yaptığı söyleşide, "Mali görünüm, önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne etkileri açısından kritik olacak" dedi.

Hatice Karahan | TanıtımMerkez Bankası Başkan Yardımcısı Hatice Karahan

Karahan, TCMB’nin geçtiğimiz yıl genel seçimlerin ardından uygulamaya koyduğu sıkılaştırma politikalarının bir sonucu olarak politika faizini Mart ayında 4,150 baz puan artırdığını hatırlattı. Şu anda politika faizi beş aydır yüzde 50 seviyesinde sabit tutuluyor. Karahan, maliye politikasının dezenflasyona vereceği desteğe vurgu yaparak, yarın açıklanacak Orta Vadeli Program’ın (OVP) bu süreçte önemli bir yol haritası sunacağını belirtti.

ORTA VADELİ PROGRAM ÖNEMİ

Ekonomi yönetimi, yarın saat 09:00’da açıklanacak OVP’de, fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele odaklı ana yaklaşımın korunacağını duyurdu. OVP’de, bu yıl için bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 6.4'ten yüzde 5’e, hatta biraz altına revize edilmesi bekleniyor. Ayrıca, olası yeni bütçe önlemleri ve ilerleyen yıllardaki bütçe açığı öngörüleri de yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

Karahan, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda dezenflasyon sürecinin sağlam bir şekilde sürdürülmesinin gerektiğini belirterek, "Aylık enflasyonun ana eğiliminde zayıflamanın devam etmesi, hedeflediğimiz dezenflasyon patikası için kritik önemde" dedi. Enflasyonda yaşanan düşüşün, beklentilerde de iyileşmelere yol açacağını öngördüklerini ifade etti.

BÜYÜME VE CARİ AÇIK VERİLERİ: YÜZDE 4'TEN YÜZDE 2'YE DÜŞTÜ

İkinci çeyrek GSYH verilerinin, öngörülen yavaşlamayı teyit ettiğini belirten Karahan, büyüme kompozisyonunda dengelenmenin belirginleştiğini ve net ihracat ile yurtiçi talebin yıllık büyümeye katkılarının sağlıklı bir hal aldığını vurguladı. Karahan, cari açık verilerinde de büyümedeki dengelenmenin güçlü bir şekilde yansıdığını belirtti. 2023 sonunda yüzde 4 olan cari açığın GSYH'ya oranı, son verilere göre yüzde 2 civarına gerilemiş durumda.

HİZMET ENFLASYONUNDA KATILIK

Karahan, Ağustos enflasyon verilerinin mal enflasyonunda ılımlı bir seyir, ancak hizmetler tarafında katılığın sürdüğünü gösterdiğini belirtti. Hizmet enflasyonunu iki kategoriye ayırarak, talep koşullarına duyarlı kalemlerin (örneğin, lokanta ve oteller) yavaşlama eğiliminde olduğunu ve zamana bağlı fiyatlama davranışının hakim olduğu kalemlerin (eğitim gibi) geçmiş enflasyonu yansıttığını ifade etti.

TÜİK verilerine göre, Ağustos ayında yıllık enflasyon baz etkisi ve sıkılaştırma adımlarıyla yüzde 52’nin altına indi. Eğitim alanında aylık yüzde 11.34, yıllık yüzde 120.81 ile en yüksek artış gözlemlendi. TCMB'nin yıl sonu için güncel enflasyon tahmini yüzde 38, gelecek yıl için ise yüzde 14 seviyesinde.

Karahan, "Ana eğilimi yükselten zamana bağlı fiyatlanan hizmet kalemlerinin de son çeyrekte düşüş eğilimine gireceğini değerlendiriyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN