Lada Niva'nın bilinmeyen hikayesi! Aslında Land Rover ve Renault'un birleşti Lada oldu: Dünyanın ilk SUV'u

Lada Niva'nın bilinmeyen hikayesi! Aslında Land Rover ve Renault'un birleşti Lada oldu: Dünyanın ilk SUV'u

Dünyanın ilk SUV’u olan ve günümüzde hala hayranları bulunan Lada Niva’nın bilinmeyen hikayesi ortaya çıktı. Meğer Land Rover ve Renault’un birleşimiymiş. İşte konuya ilişkin detaylar…

Sovyet/Rus otomobil üreticisi firması AvtoVAZ tarafından üretilen off-road aracı ilk defa 1976’da zamanının yenilikçi teknik yetenekleriyle üretim bandından çıktı. Döneminin oldukça popüler aracı haline gelen Lada Niva, hem a razideki üstün yeteneklerine paralel cadde kullanımındaki kolaylığı sebebiyle aslında ilk SUV örneği olarak gösteriliyor. Meşhur Lada Niva’nun gün yüzüne çıkan hikayesi ise duyanları şaşırttı.

yeni-proje-19-001.jpg

LAND ROVER VE RANAULT 5 BİRLEŞİMİ

1977 yılında piyasaya sürüldüğünde, Lada Niva, "Land Rover şasisi üzerinde bir Renault 5" olarak tanımlanıyordu ve bugünkü SUV segmentinin atalarından biri olarak kabul edilebilir. Sovyet Rusya'nın kırsal alanlar için sağlam bir otomobil geliştirme amacıyla doğan Niva, üstün arazi kabiliyetleriyle ve hatchback tarzı ile döneminin ötesinde bir crossover olarak öne çıktı. O dönemlerde Avto Vaz bünyesinde üretilen bu araç, sağlamlığı ve tamir edilebilirliği ile Rusya'da adeta bir efsane haline geldi.

yeni-proje-20.jpg

NOSTALJİK BİR DEĞER

Renault Türkiye'nin eski CEO'su Hakan Doğu, Niva'nın yeni nesillerinin eski efsaneyi yaşatamadığını dile getirdi. Doğu'nun ifadelerine göre, eski Niva modelleri, kullanıcıların kendi araçlarını tamir edebilme becerileri ile öne çıkıyordu. Rusların, yerel pazar yerlerinden aldıkları parçalarla kendi garajlarında debriyaj değiştirmeleri, bu aracın kullanıcı dostu yapısının en çarpıcı göstergelerinden biriydi.

Bugün eski model Lada Niva'lar, sağlam yapıları ve off-road kabiliyetleriyle hala değerini koruyor. Özellikle otomobil meraklıları ve arazi araçlarına ilgi duyanlar için Niva, nostaljik bir değer taşıyor. Niva'nın bu benzersiz mirası, zaman içinde modern araçların yerini alsa da, otomobil severler arasında hala hatırlanıyor ve saygı görüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN