Anavatanı Japonya olan bu meyve Güney Batı Asya, Türkiye ve Balkan topraklarında da sıklıkla bulunuyor. Halk arasında farklı isimlerle bilinen bu lezzet ülkemizde özellikle Karadeniz ve Marmara çevresinde yetişiyor. Her bölgeye uyum sağlamayı başarıyor şifasını dünya biliyor. İşte kimsenin vazgeçemediği şifa kaynağı…
Tam bir şifa deposu olarak bilinen döngel meyvesi muşmula ismi ile de bilinmektedir. Türkiye ve Balkanlarda bulunan bu lezzet özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi'nde sıklıkla yetişiyor. Yeşil halde toplanan bu lezzet kahverengi olduğunda tüketiliyor içerisinde bol miktarda vitamin barındırıyor. Birçok çekirdeği bulunan tatlı ekşi bir tada sahip olan bu meyve A ve C vitamini açısından da son derece zengindir. Baharın gelişiyle birlikte çiçek çiçeklenmeye başlayan muşmula ağaçları Mayıs ayından itibaren tezgahlardaki yerini alıyor.
DERDİNİZİN ŞİFASI ONDA BULUNUYOR
Muşmula çayının birçok derde deva olduğunu dile getiren Dr. Fevzi Özgönül, muşmulanın zayıflamaya da iyi geldiğini belirtti. Bazı kişilerin sert bazı kişilerin de daha yumuşak ve olgunlaşmış halini tükettiğini belirten uzman isim birçok kişi tarafından sevilerek tüketildiğini aktardı. Beyaz ve pembe renklerde çiçek açan bu lezzet hafif buruk bir tada sahiptir.
Ekim sonu Kasım ayı başları gibi hasat edilmeye başlanan muşmula birkaç ay boyunca hasat edilmektedir. Kış aylarında hasadı devam eden bu lezzet şifasından yararlanılması gereken meyveler arasında yer alıyor. Bu meyve tam olgunlaşmadan hafif yeşil bir haldeyken tüketilmesi gerektiğini belirten Uzmanlar satın aldıktan sonra bir süre evinizde bekleterek olgunlaştırabileceğinizi dile getiriyor.
MUŞMULANIN FAYDALARI NELERDİR?
- Kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir içeriği açısından son derece faydalı olan muşmula içerisinde bulunan askorbit asit vücuda birçok farklı etki sağlamaktadır.
- Serinletici olması sayesinde vücuda ferahlık verir.
- Antioksidan özelliği sayesinde zararlı toksinleri yok eder.
- Muşmula yaprağı ekstresi bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda güç verir.
- Diyabet yani şeker hastalığı olanlar da bu şifalı meyveyi tüketmelidir.
- Ayrıca muşmula yaprakları karaciğere de fayda sağlar. Karaciğeri zehirli maddelerden korur.
- Sakinleştirici etki sağlar, cilt kanserini önler.
- Depresyona iyi gelmesi de muşmula faydaları arasındadır.
- Kusma, mide bulantısını önlemede de yardımcı olur.
MUŞMULA ZAYIFLATIR MI?
Zayıflama konusunda iyi geldiği belirtilen muşmula bağırsak hareketlerini arttırarak zayıflamaya yardımcı bir gıda olarak görülüyor. Muşmula çayı tüketerek kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
MUŞMULA ÇAYI NASIL YAPILIR?
1 litre suyun içerisine ince kıyılmış bir avuç muşmulayı attıktan sonra kaynatıp süzerek tüketebilirsiniz. Çayı bal ile tatlandırarak 3 öğün birer çay bardağı şeklinde tüketebilirsiniz.
Her gün 7 adet tüketilen muşmula beyin hücrelerini, böbrekleri ve karaciğeri yenilemektedir.