Konut sektöründe yeni dönem başlıyor: Doğrulanmamış ilanda son gün yarın

Konut sektöründe yeni dönem başlıyor: Doğrulanmamış ilanda son gün yarın

Ticaret Bakanlığı'nın, emlak alım satımında kayıt dışılığın önüne geçmek sebebiyle ilan platformlarında uygulayacağı "doğrulanmış ilan" düzenlemesi 15 Eylül'de başlıyor. 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçiş süreci olacağı düşünülen düzenleme 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen devreye alınacak.

Ticaret Bakanlığı, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarıyla mücadele amacıyla emlak sektöründe önemli bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. "Doğrulanmış ilan" uygulaması, 15 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek ve yılbaşından itibaren zorunlu olacak.

Yeni uygulama kapsamında, emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından verilebilecek. Ayrıca, taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilen emlak işletmeleri de ilanları platformlarda yayınlayabilecek. Bu yetkilendirme işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak ve taşınmaz sahibi, ilanını hangi emlak işletmesi üzerinden yayımlayacağını belirleyerek süreci yönetecek.

EMLAKÇILAR HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "doğrulanmış ilan" düzenlemesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Taylan, sektördeki emlakçıların bu yeni düzenleme için gerekli hazırlıkları tamamladığını belirtti. Düzenlemenin 1 Ocak 2025'e kadar zorunlu hale gelmeyeceğini, ancak emlakçılar ve tüketicilerin bu süre zarfında sisteme uyum sağlayacağını ifade etti.

Taylan ayrıca, emlak sitelerinin de altyapı çalışmalarını tamamladığını belirtti ve düzenlemenin, siteler tarafından da desteklenmesi gerektiğini vurguladı. "Emlak portallarının bu düzenlemeyi uygulaması zorunlu olacak ve Bakanlık tarafından ciddi yaptırımlar uygulanacak" dedi.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILARA ENGEL

Yeni düzenlemeyle birlikte yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermesi engellenecek. Hacı Ali Taylan, şu an itibarıyla 70 bin emlakçının yetki belgesine sahip olduğunu, 20 bin emlakçının ise yetki belgesi almak için başvurduğunu açıkladı. Taylan, yıl sonuna kadar yetki belgesi almış emlakçı sayısının 90 bine ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

DÜZENLEMEYE DAİR MERAK EDİLENLER

Vatandaşlar, taşınmazlarını e-Devlet üzerinden emlakçılara yetkilendirerek, doğrulanmış ilan olarak platformlarda yayınlayabilecek. Bu sistem, hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu olacak. Ayrıca, bir taşınmaz için birden fazla emlakçı yetkilendirilebilecek ve bu sayede emlak ilanları daha güvenilir hale gelecek.

Yeni düzenleme, sahte ilanlarla yapılan fiyat manipülasyonlarını engellemeyi, kayıt dışı emlakçılıkla mücadele etmeyi ve tüketiciyi korumayı amaçlıyor. İlk etapta emlak sektöründe uygulanacak olan bu sistem, ilerleyen süreçte otomotiv sektörüne de entegre edilecek.

1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu hale gelecek olan doğrulanmış ilan uygulaması, sektörde köklü bir değişim yaratacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN