Koronavirüs salgını sürecinde işverenlere ve çalışanlara maddi destek olması amacıyla 1 Mart 2020'de başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği programı 30 Haziran 2021 Çarşamba günü sona erecek. İşten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin desteği uygulamaları da aynı tarihten itibaren kalkacak. İşte detaylar...
Türkiye'de aşılama işlemlerinin hızlanması ve vaka sayılarındaki düşüle beraber normalleşme adımları atılıyor. Salgın nedeniyle uzun süredir uygulanan tedbirlerin bazıları 1 Temmuz 2021'den itibaren tamamen kaldırılırken, bazıları gevşetilecek. Bu kapsamda, yeni bir düzenleme olmazsa kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin desteği uygulamaları da sona erecek.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN BİTECEK?
Pandemi sürecinde istihdamı korumak amacıyla 2020 yılının mart ayından bu yana uygulanan ve 3 milyondan fazla çalışanın yararlandığı Kısa Çalışma Ödeneği, 30 Haziran 2021 tarihinde bitiyor.
Kısa Çalışma Ödeneği ile birlikte, 2020 yılının nisan ayında işveren tarafından ücretsiz izne çıkartılan, Kısa Çalışma Ödeneği'nden ve işsizlik maaşından yararlanamayanlara ödenen nakdi ücret desteği ile birlikte işverenin çalışanı işten çıkarma yasağı ya da bir başka isimle fesih yasağı süresi de haziran ayı sonunda sona eriyor.
NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UZATILACAK MI?
17 Nisan 2020 tarihinde verilmeye başlanan nakdi ücret desteğinin önce 17 Mayıs 2021 tarihinde biteceği açıklanmıştı. Ancak daha sonra bu tarih uzatılarak 30 Haziran 2021'e kadar uzatılmıştı. Son açıklanan karara göre nakdi ücret desteği, 30 Haziran 2021 tarihinde son bulacak. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadığı takdirde, haziran ayı ödemeleri ise temmuz ayı başında vatandaşların hesabına son kez yatacak.
Öte yandan pandemi ile birlikte İş Kanunu'na eklenen geçici 10. madde ile getirilen fesih yasağı, daha sonra gelişmelere göre uzatılmış ve son tarih olarak da 30 Haziran 2021 açıklanmıştı.
İŞÇİLERİN SİGORTA PRİMLERİ 30 GÜN ÜZERİNDEN YATACAK
30 Haziran 2021 Çarşamba günü itibarıyla fesih yasağı ve dolayısıyla tek taraflı ücretsiz izne gönderme hakkı veren geçici 10. madde hükümleri ortadan kalkıyor. Yeni bir uzatma kararı alınmazsa, bu tarihten sonra artık normal düzene geçiliyor.
Kısa Çalışma Ödeneği de biteceğinden işçilerin primleri 30 gün üzerinden yatırılacak, mesailer haftalık 45 saat olarak uygulanıp maaşlar ise tam ödenecek.