Kiracılar ve ev sahipleri için Yargıtay’dan ‘özel hüküm’ kriteri: 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınacak

Kiracılar ve ev sahipleri için Yargıtay’dan ‘özel hüküm’ kriteri: 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınacak

Türkiye'nin en çok tartışılan konularından biri olan 'kirada yüzde 25 zam sınırı'nın kalkmasının ardından ev sahiplerinden gelen fahiş zam taleplerinin önüne geçecek bir karara imza atıldı. Yargıtay, kirada yapılacak artışta 12 aylık TÜFE ortalaması baz alınmasına hükmetti.

Türkiye'de kiracılar arasında uzun süredir gündemde olan kira artışları konusunda Yargıtay'dan önemli bir karar geldi. Yüzde 25'lik kira zam oranının kalkmasının ardından, ev sahipleri tarafından sıkça kullanılan fahiş zam, birden fazla kişinin çalışması, yılda iki kez zam ve tahliye taahhütnamesi gibi uygulamalar, artık daha sıkı denetime tabi tutulacak.

YARGITAY'DAN TÜFE KARARI

Yargıtay'ın 3. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararla, kira artışlarının enflasyon gibi ekonomik faktörlere dayandırılması gerektiği vurgulandı. Daire, taraflarca kira artış oranına ilişkin bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmeleri için yeni yıla uygulanacak kira bedelinin hâkim tarafından ortalama TÜFE değişiklik oranı, evin durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirleneceğini hüküm altına aldı.

Türkiye Gazetesi'nden Yeşim Ersarslan'ın haberine göre; daire, kısa süreli kiralarda 'tespit davası', 3 yıldan daha uzun süreli kiralar için ise 'uyarlama' davası açılması gerektiğini ifade etti. Bu kararla birlikte, Yargıtay içtihatlarının artık kira belirlemelerinde eski uygulamaları mümkün kılmadığına da dikkat çekildi.

Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinin özel bir uyarlama hükmü olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulanan kararda, kira belirlemelerinde aşırı artışların ve ekonomik dengelerin korunması için tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek şartıyla hareket edilmesi gerektiği ifade edildi.

Daire ayrıca, genel kira artışlarında uygulanan Türk Borçlar Kanunu'nun 138. maddesinin, sözleşmeden dönme hakkını içermesi nedeniyle kira belirlemelerinde geçerli olmadığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN