İstanbul Barometresi'nin temmuz ayı araştırmasına göre, İstanbulluların yüzde 51,5’i maddi yetersizlik nedeniyle tercih ettikleri gıdalardan mahrum kaldı. Katılımcıların yüzde 41,8’i yeterli gıdaya ulaşmada endişe yaşarken, yüzde 41,1’i porsiyonlarını küçültmek zorunda kaldı.
İstanbul Planlama Ajansı tarafından gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırmasının temmuz ayı sonuçları yayımlandı. Araştırma, İstanbul halkının ekonomik ve sosyal gündemini ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor. Araştırmada 1-12 Ağustos tarihleri arasında bin 2 İstanbul sakini ile telefon üzerinden yapılan görüşmelerinden elde edilen veriler yer alıyor.
EKONOMİK SORUNLAR GÜNDEMİN ÜST SIRALARINDA
Temmuz ayında İstanbul halkının ev içi gündeminde en ön planda olan konular ekonomik sorunlar ve İsrail’in Gazze’yi işgali oldu. Katılımcıların yarısından fazlası (yüzde 50,5) ekonomik sorunların evde sıkça konuşulduğunu belirtirken, yüzde 6’sı İsrail’in Gazze’yi işgali ve yüzde 4,9’u sokak hayvanlarının yasasıyla ilgili konulara odaklandıklarını ifade etti.
Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul’un genel gündeminde ise ekonomik sorunlar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) riskli yapılarda yaşayan dar gelirli emeklilere yönelik kira desteği kampanyası ön plana çıktı.
INSTAGRAM YASAKLARINA YÜZDE 61,7 KARŞI
Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 61,7’si Instagram’ın yasaklanmasını desteklemediklerini ifade etti. Yüzde 27,3’ü yasağı desteklerken, yüzde 11’i ise kararsız olduğunu belirtti. Instagram hesabı olmayan katılımcıların yüzde 49,4’ü yasağa karşı çıkarken, Instagram kullanıcıları arasında bu oran yüzde 66,7’ye yükseldi.
VATANDAŞ PORSİYONLARI KÜÇÜLTTÜ
Temmuz ayında, İstanbul halkının ekonomik durumuna dair veriler de dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 33,6’sı kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtirken, yüzde 40,3’ü geçim sıkıntısı yaşadığını ifade etti. Ekonomik sıkıntıların etkisiyle, yüzde 51,5’i maddi yetersizlik nedeniyle tercih ettikleri gıdalardan mahrum kaldıklarını ve yüzde 41,1’i yeterli gıdaya erişim sağlayamadıkları için porsiyonlarını küçültmek zorunda kaldıklarını açıkladı.