İPA Başkanı Gökçe, devam eden konut krizinin nedenlerini anlattı, çözüm önerilerini paylaştı. "Orta ve düşük gelirli vatandaşlar konutlara erişemiyor." diyen Gökçe, konut arzının artmasının fiyatları da kiraları da düşürmeyeceğini vurguladı, sosyal konut üretimini önerdi.
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, konut piyasasında yüksek fiyatların arzı artırarak düşmeyeceğini savundu. Gökçe, konutları döviz sahibi yabancıların aldığını, düzensiz göçün konut talebini artırdığını söyledi. Şehir plancısı Gökçe'ye göre TOKİ sosyal konut üretmeye başladığında, kooperatif destekleri artırıldığında, uzun vadeli düşük krediler kolaylaştırıldığında piyasada denge sağlanacak.
Sosyal medyada konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Gökçe, "Konut arzının artması ne fiyatları düşürür ne de kirayı! Orta ve düşük gelirli vatandaşlar konutlara erişemiyor: Yeni yapılan konutların fiyatlara etki etmesi için orta ve düşük gelir gruplarının konutlara erişebilmesi lazım." dedi.
"Bugün 120 ay vadeli 2 milyon TL konut kredisinin aylık taksidi 60 bin liradan başlıyor." hatırlatmasını yapan Gökçe; çalışanların, emekliler ve orta gelirlilerin yaşam masraflarıyla birlikte bu krediyi karşılayamadığını ifade etti.
Gürsel Tekin’den Mehmet Şimşek’e cevap: Sorun konut arzı değil, rant politikaları
SERMAYE GÜCÜ OLANLAR KONUT ALABİLİYOR
Gökçe şöyle devam etti:
"Arz edilen konutlar yüksek sermaye sahibi vatandaşlar tarafından alınıyor: Konutları satın almak için sermaye gücüne sahip olanlar zaten varsıl olanlar. Dolayısıyla arz edilen konutlar yüksek sermaye sahibi vatandaşların yatırım amacıyla aldığı 2'inci, 3'üncü konut oluyor. Piyasaya etkisi daralıyor.
Konutları yabancılar alıyor: Vatandaşlık promosyonlu konut satışı gibi uygulamalar nedeniyle piyasadaki yabancı talebi devam ediyor. Yabancılar hem konut hem vatandaşlık alıyor. Yabancı talebi konut fiyatlarını yükselttiği gibi arz edilen konutlar için de baskı yaratıyor. Konutları döviz sahibi yabancılar alıyor, bizim vatandaşlarımız alamıyor.
Dar gelirliye 200 bin konut: 240 ay vade imkanı ve gelir şartı var
DÜZENSİZ GÖÇÜN OLUMSUZ ETKİSİ
Düzensiz göç devam ediyor: Düzensiz göç konut piyasasına yönelik talebi de yukarı çekiyor, tek başına konut arz etmek bu dinamik nedeniyle yetersiz kalıyor. Ne kadar su koyarsanız koyun, altı delik kova dolmuyor. Peki ne yapılması lazım?
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
TOKİ'yi asli işlevine döndürmek. Sosyal konut üreterek arz etmek. Kiralık sosyal konut üretimi ve üretilen tüm toplu konutlardan bir bölümünü kiralık sosyal konut olarak barınma sorunu yaşayanların hizmetine sunmak.
Kooperatifleri destelemek. Kooperatiflerin konut üretimine katılması için uygun koşulları yaratmak.
Uzun vadeli düşük faizli kredi temini ile evini yenilemek isteyen riskli yapıda yaşayan vatandaşlara kolaylık sağlamak.
Yapı ve arsa stoğu ve piyasasını barınma sorunu yaşayan kesimlerin (emekli, öğrenci, yeni evli vb) taleplerine uygun nitelikli çeşitlenmiş konut stoğu üretimini merkezi ve yerel yönetim iş birlikleri ile yönetmek.
Deprem bölgesinde barınma krizi sürüyor: Konut vaatlerinin sadece yüzde 23’ü gerçekleşti
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YERLİLİK VURGUSU
İnşaat sektöründe yerlilik oranını arttırmak. Konut üretimi maliyetini dengeli bir noktaya taşımak.
Konut kredisinde düşük ve orta gelirliler için avantajlı koşullar oluşturmak.
BOŞ KONUTLARDAN FAZLA VERGİ
Kademeli emlak vergisi uygulaması ile boş kalan konutlardan ve ikinci, üçüncü gayrimenkulden daha fazla vergi alarak kaynak üretmek.
Konut piyasası denge bulana kadar yabancılara konut satışı uygulamasını durdurmak, düzensiz göçle mücadele etmek."