İkinci el veya sıfır araç alacaklar bu tarihe dikkat! Yönetmelik değişikliği ertelendi

İkinci el veya sıfır araç alacaklar bu tarihe dikkat! Yönetmelik değişikliği ertelendi

Yönetmelikte yapılacak düzenlemenin ertelenmesi sonrası markaların kampanyaları devam ediyor. Sektör temsilcilerinden dikkat çeken açıklamalar geldi. İşte detaylar...

Ulusal tip onaylı araçları yakından ilgilendiren Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) 31 Ağustos 2024 tarihine ertelenmişti. Yönetmeliğe göre bazı güvenlik donanımları bulunmayan araçların satışı yasaklanacak. Düzenlemenin 31 Ağustos 2024'e ertelenmesiyle birlikte sıfır araçlar için markaların uyguladığı kampanyalar devam ediyor.

'31 AĞUSTOS' AYRINTISI

Gercekgundem'de yer alan habere göre, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, tüketicilerin takasa yöneldiğini ve takas tekliflerinin son dönemde revaçta olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"7 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giren, ulusal tip onaylı bazı modeller için 31 Ağustos'a kadar uzatılan GSR yönetmeliği dolayısı ile yönetmeliğe uymayan araç stoklarının eritilmesi maksadıyla kampanyalar halen devam ediyor.

Bu noktada markalara bu araçlara dair belirli bir kota tanındığından, satışların 7 Temmuz sonrası devam ettiğini hatırlatmakta fayda var. Markadan markaya değişen oranlarla ortalama yüzde 10 ila 15 oranında indirimlerin devam ettiğini söyleyebiliriz.

31 Ağustos'a uzatılan süre sadece ulusal tip onaylı ve ülkemizde üretilen otomobilleri kapsar nitelikte. Dolayısıyla bu karardan 8 farklı model faydalanabiliyor. Daha önce ilgili Bakanlıklarımız markaların 2023 yılında sattığı otomobil sayısının yüzde 10'u kadar oranda otomobil satabilmesine müsaade etmişti. Bu oran ticari araçlarda ise yüzde 30. Bu sebeple 7 Temmuz tarihi geride kalmasına rağmen, bu kota dahilinde yönetmeliğe uymayan araç satışı halen devam ediyor.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Kampanyaların süresini araç stoklarının seyri belirleyecek. Ulaşılan satış adetleri göz önünde bulundurulursa yaz sonu itibarıyla kampanyaların sonlanacağını veya dozajının azalacağını söyleyebiliriz.

İkinci el otomobilde fiyatları belirleyen farklı dinamikler söz konusu. Koşullar bu şekilde olunca reel fiyatlarda gerileme olsa dahi maliyetler ve tercihler sebebiyle bu durumun talep edilen fiyatlara yansımayacağı kanaatindeyiz.

Bununla beraber sıfır otomobilde de daha fazla fiyat düşüşü olmayacağı beklentisi göz önünde bulundurulursa, ikinci el otomobilde fiyat düşüşü olmayacaktır. Bunun aksine GSR kaynaklı fiyat artışları sıfır otomobil etiketlerine yansıdığı takdirde yılın son çeyreğinde ikinci el otomobil fiyatlarında da bir miktar artış görülebilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN