Gram altın biriktirenlerin sevinçten eli ayağı titreyecek! Altında daha önce böylesi görülmemişti! Altında resmen talep patlaması...
TUNACAN ATALAY
Bu yıl ons başına 2,400 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın fiyatları, küresel piyasaları büyüledi. Dünyanın en büyük üreticisi ve tüketicisi olan Çin'in oluşturduğu talep patlaması, bu olağanüstü yükselişin merkezinde yer alıyor.
Bloomberg'de yer alan habere göre; Ortadoğu ve Ukrayna'daki savaşlar gibi kötüleşen jeopolitik gerilimler ve Amerika Birleşik Devletleri'nde beklenen faiz indirimleri, altını yatırım aracı olarak cazip hale getiriyor. Ancak bu ralliyi destekleyen asıl faktör, perakende alıcılar, fon yatırımcıları, vadeli işlem tüccarları ve hatta merkez bankası gibi kesimlerin belirsiz zamanlarda değer saklama aracı olarak altına yönelik kesintisiz Çin talebi.
EN BÜYÜK ALICI
Çin ve Hindistan genellikle dünyanın en büyük alıcısı unvanı için yarışır. Ancak geçen yıl bu durum değişti; Çin'in mücevher, bar ve madeni para tüketimi rekor seviyelere ulaştı. Çin'in altın mücevher talebi %10 artarken, Hindistan'da %6 düştü. Çin'in bar ve madeni para yatırımları ise %28 artış gösterdi.
Hong Kong merkezli Precious Metals Insights Ltd.'nin yönetici direktörü Philip Klapwijk, Çin'deki talebin daha da artabileceğini belirtiyor. Çin'deki sınırlı yatırım seçenekleri, uzun süren gayrimenkul krizi, dalgalı borsalar ve zayıflayan yuan, paralarını daha güvenli varlıklara yönlendirenlerin sayısını artırıyor.
İTHALAT ARTIŞI
Çin, her ne kadar dünyada en fazla altın çıkaran ülke olsa da, hâlâ büyük miktarlarda altın ithal etmek zorunda ve bu miktarlar artıyor. Son iki yılda, yurtdışından yapılan alımlar, dünya genelinde borsa yatırım fonları tarafından desteklenen tüm metallerden veya ABD Federal Rezervi'nin stoklarının yaklaşık üçte birinden fazla, 2,800 tonu aştı.
MERKEZ BANKASI
Çin Halk Bankası, dolar dışındaki rezervlerini çeşitlendirmek ve para değer kaybına karşı korunmak amacıyla, 17 aydır aralıksız altın alımı yaparak en uzun alım serisini gerçekleştirdi. Altını tercih eden birkaç merkez bankası arasında, Çin en hevesli alıcı konumunda.
ŞANGHAY PRİMLERİ
Altının cazibesi, rekor fiyatlar ve alım gücünü azaltan zayıf yuan'a rağmen, Çin talebinin hâlâ güçlü kalmasıyla kendini gösteriyor. Büyük bir ithalatçı olarak, Çin'deki altın alıcıları genellikle uluslararası fiyatların üzerinde bir prim ödemek zorunda kalıyor. Bu prim, ay başında ons başına 89 dolar olarak sıçradı. Geçtiğimiz yılın ortalaması ise 35 dolar iken, tarihi ortalaması sadece 7 dolar.
ETF AKIŞLARI
Altına yatırım yapmanın daha az çalkantılı bir yolu olan borsa yatırım fonlarına, Çin anakarasında neredeyse her ay para girişi oldu, Bloomberg Intelligence'a göre. Bu, dünya genelindeki altın fonlarından yaşanan büyük çıkışlarla tezat oluşturuyor.
Çin'deki yatırım kısıtlamaları, yerel mülk ve hisse senetleri dışında fazla seçenek olmaması nedeniyle, Çinlilerin yatırımlarını çeşitlendirmeye devam etmesi bekleniyor.