Goldman Sachs Türkiye'de patlayan döviz fiyatlarını böyle yorumladı: Faiz indirimini geciktirebilir

Goldman Sachs Türkiye'de patlayan döviz fiyatlarını böyle yorumladı: Faiz indirimini geciktirebilir

Goldman Sachs, Türkiye'de ilk faiz indiriminin eylül ayında olacağını öngörürken, Türkiye'de dolara yönelimin artması ve enflasyonist baskıların, faiz indirimlerinin gecikmesine neden olabileceğini belirtti.

Bir süredir Türk lirasındaki kayıp hız kazandı. Son bir ayda dolar ve euroda rekor üzerine rekor gelirken, . İstanbul serbest piyasada dolar 33,92 liradan, euro 37,92 liradan güne başladı.

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs de Türkiye’de dolara artan yerel ilgiyi yakından takip ediyor.

BOZULAN EKONOMİK BEKLENTİLERİN BİR YANSIMASI

Bloomberg’in haberine göre, Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, Türkiye'de dolarizasyonun artmasının “bozulan ekonomik beklentilerin” bir yansıması olduğunu belirtti.

DOLARA YÖNELİM ARTARSA FAİZ İNDİRİMİ GECİKEBİLİR

Goldman Sachs, ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşmesini beklerken, dolara yönelimin artması ve enflasyonist baskıların yükselmesi durumunda faiz indirimlerinin gecikebileceğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verileri, son haftalarda döviz mevduatlarında dikkat çekici bir artış yaşandığını gösteriyor. Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel, bu durumu “önemli bir trend değişikliği” olarak değerlendirdi.

Mart ayından bu yana yerel para birimi varlıklarına olan güvenin artması ve Türk lirasının istikrarına yönelik beklentilerle birlikte döviz mevduatları yaklaşık 24 milyar dolar azalmıştı. Ancak, Türk lirasının bu yıl dolara karşı yüzde 13 değer kaybetmesine rağmen, aylık kayıpların enflasyon oranının altında kalması, liranın reel anlamda değer kazandığına işaret ediyor.

FAİZ KARARINI DOLARİZASYON VE BELİRSİZLİKLER ŞEKİLLENDİRİYOR

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük ise TCMB’nin son faiz kararı ve açıklamalarını değerlendirerek, yılın geri kalanında politika faizinin sabit kalacağı tahminini dile getirdi. Küçük, Merkez Bankası’nın bu tutumunun, ekonomideki belirsizlikler ve dolarizasyon eğiliminin güçlenmesiyle yakından ilişkili olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN