Enflasyon, kur baskısı ve maliyetlerin yarattığı olumsuz havayla mücadele eden hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de fiyat sabitleme kervanına katılıyor. TGSD Başkanı Kaya, alım gücünün azalması ve fiyat etiketlerinin yüzde 100-120 oranında artmasıyla hazır giyimde talep düşüklüğü yaşandığını açıklayarak sabit fiyat uygulaması ile stokların eritileceğini belirtti. Sektördeki daralmaya da dikkati çeken Kaya, bu yıl 120-130 bin kişinin işten çıkarılabileceğini yineledi.
Ekonomik krizin pençesindeki Türkiye'de işverenler artan maliyetlerden yakınırken, siparişlerdeki yavaşlama da ekonomideki yavaşlamayı getirdi. Özellikle tekstil sektöründe EYT düzenlemesi, asgari ücretteki artış ve enerji maliyetlerindeki sorunlar daralmayı gündeme getirirken sektör temsilcileri de geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den ihratçı için 'özel kur' talebinde bulunmuştu.
Sorunlarına çare aramaya devam eden hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün enflasyon, kur baskısı, işçilik ve enerji gibi maliyetlerin yarattığı olumsuz tabloyla mücadele için fiyat sabitleme kervanına katılacağı açıklandı.
Dünya Gazetesi'nden Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre, enflasyona bağlı olarak düşen alım gücü ve artan maliyetler, temel ihtiyaçları zaruri olmaktan çıkarıp lükse dönüştürürken, fiyat etiketlerinin yüzde 100-120 oranında arttığı hazır giyimde talep daralması yaşanıyor. Açıklama, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya’dan geldi.
FİYAT SABİTLEME İLE STOKLAR ERİTİLECEK
Kaya, “Son zamanlarda zincir marketlerde yaşanan etiket sabitlemeyi önümüzdeki süreçte bizim sektörümüzde de göreceğiz. Özellikle de perakende tarafında” dedi. 2023’te adet bazında yurtdışı pazarda yüzde 20, iç piyasada da yüzde 30’larda daralma yaşanacağını öngören Kaya, talep olmayınca üretim yapılmayacağını, etiket sabitleme ile stokların eritileceğini belirtti.
'BU YIL YÜZDE 20 DARALMA OLABİLİR'
2023 yılında ihracatta adet bazında yüzde 20 bir daralma öngören TGSD Başkanı Ramazan Kaya, birim fiyatlara bağlı olarak yüzde 5 gibi bir kayıpla 20 milyar dolar civarında bir ihracat değeri öngördü. “Bunu bir kayıp olarak görmeyip fırsata dönüştürürsek durgunluktan yenilenerek çıkabiliriz” diyen Kaya, eğitim, dijitalleşme, yeşil fabrika ve iş modeli gibi alanlarda dönüşümle sıçrama olabileceğine işaret etti. Kaya, “21 milyar doları 25-30 milyar dolara çıkarabiliriz. Bunun için tekstil altyapımız var. Hazır giyim ve konfeksiyon alanına yatırım yapıp 2030’a daha dinamik girebiliriz” diye konuştu. Kaya, özellikle dijital dönüşümün önemine dikkat çekerek, dijital showroom, pazarlama, tasarım, metaverse gibi alanların sektörde yeni modelleme yaratacağını belirtti.
100 BİNDEN FAZLA KİŞİ İŞİNDEN OLACAK
Tekstil ve hazır giyim sektöründe toplam kayıtlı çalışan sayısı 1.3 milyon kişi. Bunun 700 bini hazır giyim, 600 bini tekstil alanında istihdam ediliyor. Perakende ve diğer hizmetler de dahil edildiğinde çalışan sayısı 2 milyon kişi. Ancak TGSD Başkanı Ramazan Kaya, maliyetler yüzünden sektörde işten çıkarmalara dikkat çekerek, “Hem işçilik maliyetlerinin çok artması, hem de önümüzdeki dönem daralma beklentisi istihdamda kayıplara yol açacak. Kasım ayına kadar 18 bin, kasımdan yılbaşına kadar 12 bin, toplamda 30 bin kişi işten çıkarıldı. 2023 yılında da daralmayla yüzde 5-6 istihdam kaybı olacak. Perakendeyle birlikte 100-130 bin kişinin işten çıkarılacağını tahmin ediyorum. İlk 6 ayda bu rakamları göreceğiz” dedi. Kaya, toplamda çalışanlarının yüzde 15’inin de EYT kapsamına girdiğini söyledi.
ÖZEL KUR TALEBİ
Hazır giyim sektörünün bugün karsızlıkla çalıştığını ve bunun sürdürülebilir olmadığını söyleyen TGSD Başkanı Kaya, şöyle devam etti: “Bunun önüne geçebilmenin bir yolu işletme sermayesi ve işletmelere can suyu vermek. Kısa vadeli değil uzun vadeli finansman ihtiyacımız var. Bugün dövizin geldiği nokta da tatmin edici değil. Eğer döviz yüzde 15 daha yukarılarda olsaydı bir nebze rahatlamış olurduk. İhracatçı olarak özel kur talebimiz var.”