Finansal piyasalarda yeni dönem: Tahviller ve borsa ayrışıyor

Finansal piyasalarda yeni dönem: Tahviller ve borsa ayrışıyor

ABD tahvil getirileri ile pay senedi fiyatları arasındaki ilişki teorik normlarına döndü. Ünlü ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, 2022’den bu yana uyardığı finansal dönüşümün gerçekleştiğini belirtti ve USD faizlerindeki risklerin küresel varlık fiyatlarını güçlü bir şekilde etkileyeceğini vurguladı.

Ünlü ekonomist Prof. Dr. İbrahim M. Turhan, sosyal medya hesabından yaptığı bir değerlendirme ile ABD tahvil getirileri (2 yıl ve 10 yıl vadeli) ile pay senedi fiyatları arasındaki ilişkinin teorinin öngördüğü biçime döndüğüne dikkat çekti. Turhan, bu dönüşümün finansal piyasalarda önemli etkileri olabileceğini vurguladı.

Paylaşımında, “Geçmişteki aşırı likidite bolluğu nedeniyle bütün finansal varlık fiyatlarının birlikte hareket ettiği, korelasyonun çarpıldığı dönem koşulları artık geçerli değil. USD faizlerine ilişkin yukarı yönlü risk taşıyan gelişmeler bütün dünyada varlık fiyatlarını çok daha güçlü biçimde etkileyecek,” ifadelerini kullanan Turhan, 2022 Ağustos ayından bu yana dikkat çekmeye çalıştığı öngörünün gerçekleştiğini belirtti.

s-2bfdd7f06edc3c1f492dc68e7dacaa9d95b1aed8.jpg

Prof. Dr. İbrahim M. Turhan

PİYASALAR ÜZERİNDE ARTAN RİSKLER

Turhan’ın yorumuna göre, geçtiğimiz yıllarda özellikle küresel merkez bankalarının uyguladığı genişlemeci para politikalarının getirdiği aşırı likidite bolluğu, finansal varlıkların birbiriyle yüksek korelasyon içinde hareket etmesine neden olmuştu. Ancak, ABD tahvil getirilerinde yaşanan yukarı yönlü hareketlerin, artık bu korelasyonun bozulduğunu ve varlık fiyatlarının farklılaşmaya başladığını işaret ettiğini söyledi.

Grafiklerle desteklediği analizinde Turhan, 2 ve 10 yıllık tahvil getirilerinin artık daha belirgin bir şekilde pay senedi fiyatlarından ayrıştığını ortaya koyuyor. Bu durum, piyasalardaki likidite bolluğunun etkisinin azaldığına işaret ediyor.

KÜRESEL ETKİLER BEKLENİYOR

Turhan, bu gelişmelerin yalnızca ABD ile sınırlı kalmayıp küresel varlık fiyatlarını da güçlü bir şekilde etkileyeceğini ifade etti. Özellikle gelişmekte olan piyasalar için bu durumun, dolar cinsi faizlerdeki artışların daha büyük bir baskı yaratacağı anlamına gelebileceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN