Yüksek mevduat faizleri ve düşük konut kredisi talebi nedeniyle konutta reel gerileme sürerken, son üç ayda satışlar hız kazandı. Konut üreticileri, fiyatların bu yıl yüzde 20 artmasının ardından, faiz indirimi beklentisiyle önümüzdeki dönemde daha da yükselebileceğini belirtti.
Türkiye’de konut piyasası, yüksek kredi oranları ve mevduat faizlerinin etkisiyle 2024 yılı boyunca durağan bir seyir izledi. Yılbaşından bu yana miktarsal olarak yüzde 20 artan konut fiyatları, aynı dönemde yüzde 14’lük bir reel kayıp yaşadı. Ancak son üç aydır konut fiyatlarında yükseliş eğilimi dikkat çekiyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) yayımladığı anket sonuçları, sektörde üretim ve fiyat artışına yönelik beklentilerin değiştiğini ortaya koydu.
ÜRETİMDE ARTIŞ BEKLENTİSİ YENİDEN CANLANDI
KONUTDER’in yaptığı ankete göre, konut üreticilerinin yüzde 30’u önümüzdeki dönemde üretimi artırmayı planlıyor. Bu, yılın ilk yarısındaki beklentilerin tersine bir eğilim gösteriyor. KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, yılın ilk iki çeyreğinde üretim artışı yönünde bir beklenti bulunmadığını belirtirken, ağustos ve eylül aylarında piyasalarda yaşanan hareketliliğin bu beklentiyi değiştirdiğini söyledi.
“İlk iki çeyrekte üretim artışı beklemiyorduk. Ancak ağustos-eylül ayındaki gelişmelere paralel olarak, şirketlerin %30’u üretimi artıracaklarını beyan etti. Bu, sektör için önemli bir dönüşüm işareti.”
FİYAT ARTIŞI BEKLENTİSİ HAKİM
Ankete göre, her 10 üreticiden 6’sı önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında artış bekliyor. Bunun ana nedeni olarak faiz oranlarında beklenen düşüş gösteriliyor. Kumova, faizlerin düşmesiyle konut talebinin artacağını ve bu durumun fiyatları yukarı yönlü etkileyeceğini belirtti:
“Faiz oranlarının düşeceği beklentisi, konut fiyatlarında artış öngörüsünü beraberinde getiriyor. Bu nedenle satışlar da yükselmiş durumda.”
ÜRETİM YETERSİZLİĞİ SORUNU
Dünya'da yer alan habere göre; Kumova, Türkiye’deki konut üretiminin ülkenin ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığını vurguladı. Türkiye’nin yıllık ortalama 700 bin konut üretmesi gerektiğini ifade eden Kumova, son birkaç yıldır bu rakamın 500 binin altında seyrettiğini söyledi. Bu üretim açığının fiyatları da doğrudan etkilediğini belirten Kumova, arz-talep dengesizliğinin çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
KONUT FİYATLARINDA SON ÜÇ AYDA HAREKETLİLİK
Son üç ayda konut fiyatlarında yeniden yükseliş trendi gözlemlendi. Yüksek kredi faizleri ve reel kayıplara rağmen sektördeki fiyat artışları, yatırımcıların faiz oranlarının düşeceği beklentisiyle harekete geçmesiyle hızlandı. Uzmanlar, bu hareketliliğin özellikle büyük şehirlerdeki konut fiyatlarına yansıdığını belirtiyor.