Yeni yıla sayılı günler kala milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme geliyor. Hem İstanbul trafiğini azaltmak için hem de hava kirliliğini düşürmek için adım atılan yeni düzenleme ile birlikte, araç sahipleri belli bölgeler için giriş ücreti ödeyecek. Peki İstanbul'da hangi bölgelere girerken ücret ödenecek? Araç sahiplerini şok eden karar! Artık İstanbul'un bu ilçelerine girmek ücretli oluyor. İşte tüm detaylar haberimizde...
İstanbul'da trafiğe çıkacak olan sürücüler dikkat. 2025 yılı itibariyle 'Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması' uygulaması geliyor. Pilot olarak Eminönü’nde başlayacak sistemle, araç sahipleri belli bölgeler için giriş ücreti ödeyecek. Kadıköy’ün de dahil edileceği uygulama, hava kirliliğini ve yoğunluğu azaltmayı amaçlıyor. Peki hangi bölgelerde geçişler ücretli olacak? Ücretler ne kadar olacak?
İSTANBUL'DA TRAFİĞE ÇIKACAK OLAN SÜRÜCÜLER DİKKAT!
İstanbul’un artan trafik sorununa çözüm bulmak için “İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP)” kapsamında hazırlanan uygulamalar hayata geçiriliyor. Planın bir parçası olan “Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması” ile araç sahipleri, belirli bölgeler için giriş ücreti ödeyecek. İlk uygulama alanı olarak Eminönü seçildi, ardından Kadıköy pilot projeye dâhil edilecek.
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA
Plan kapsamında, trafik sıkışıklığını azaltmak için birçok yenilikçi çözüm hedefleniyor:
- Zirve saatlerde yoğunluğun 2030’da yüzde 10,1, 2040’ta ise yüzde 12,8 azalması öngörülüyor.
- “Düşük Salım Bölgeleri (DSB)” uygulaması ile çevreye daha fazla zarar veren araçlardan ekstra ücret alınacak.
- Deniz ulaşımı ve otobüs öncelikli şeritler gibi çevre dostu düzenlemeler artırılacak.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, planın Türkiye’nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olduğunu ve çevreci ulaşımı teşvik edecek çözümler içerdiğini belirtti.
İSTANBUL'UN HANGİ BÖLGELERİNDE UYGULANACAK?
Pilot uygulama olarak seçilen Eminönü, yaklaşık 6 kilometrekarelik bir alanda sisteme dâhil edilecek. Ardından, Kadıköy’ün Moda bölgesi uygulamaya katılacak. Düşük Salım Bölgeleri ile çevreye zarar veren araçlar için daha yüksek bir ücret talep edilecek, çevre dostu araçlar ise düşük tarife avantajından faydalanabilecek.