Türkiye'de milyonlarca ev hanımı erken emeklilik için şartları araştırmakta. Yeni yılla birlikte emeklilikte birçok düzenin değişmesi beklenirken ev hanımlarına yönelik güzel bir haber verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ev hanımlarına müjde. Engelli çocuğu olan ev hanımları emekli olabilir! Çoğu kişi bunları bilmiyor, SGK uzmanı tek tek yanıtladı. Bu şartları sağlayan ev hanımları erken emekli olabiliyor. İşte erken emeklilik için gerekli olan şartlar...
Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Özdamar, erken emeklilik ile ilgili önemli detayları açıkladı. Milyonlarca ev hanımı ve çalışan 'Erken emekli nasıl olabilirim? Erken emeklilik şartları neler?' sorularını araştırırken beklenen güzel haber geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) ev hanımlarına müjde. Engelli çocuğu olan ev hanımları emekli olabilir! Çoğu kişi bunları bilmiyor, SGK uzmanı tek tek yanıtladı.
SGK UZMANINDAN EV HANIMLARINA MÜJDELİ HABER
Milyonlarca ev hanımına müjdeli haber geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Özdamar, ev hanımlarının erken emekli olabilme şartını açıkladı. Özdamar, takipçilerinden gelen soruları yanıtlarken önemli bilgiler aktardı. İşte o sorular ve verilen yanıtlar;
Soru: Ben 2015-2018 yılları arasında şirket ortağı olduğumdan Bağ-Kur kapsamına girdim. Bu dönemlerde prim borçlarımı ödeyemediğim için SGK 780 günümü dondurmuş. Bu süreleri dahil edince 2025 yılı mayıs ayında 4/A’dan emekli olabileceğim. Dondurulan günlerimi canlandırabilmem için ne kadar ödeme yapmam gerekir? Halil Ş.
Cevap: Bağ-Kur kapsamında sigortalı olanların prim borçlarını ödememeleri nedeniyle sigortalılık süreleri beş defa durduruldu. Diğer bir ifadeyle Bağ-Kur borcu da silindi. Bağ-Kur hizmetleri de silindi. Ancak sigortalı dilerse silinen hizmetlerine ait güncel primlerin tamamını ödeme yoluyla hizmetlerini tekrar kazanabiliyor. En düşük bir güne düşen canlandırma bedeli, günlük brüt asgari ücretin yüzde 34,50’sine tekabül ediyor. Dolayısıyla asgari ücret artınca hizmet canlandırma bedeli de artıyor. Bağ-Kur hizmet canlandırma başvurusu bu sene yapılırsa bir güne düşen canlandırma bedeli 230,03 TL olacaktır. Bu seneye kalırsa tutar da asgari ücret artışı kadar artacaktır. Sizin gibi emekliliğine az bir süre kalanların yıl geçmeden Bağ-Kur hizmet canlandırma başvurusu yapması isabet olacaktır. Bağ-Kur hizmet canlandırma bedelinin ödemesi ise borcun SGK tarafından tebliğ edilmesini müteakip üç ay içinde yapılması gerekiyor.
DUL EŞTEN ÖLÜM AYLIĞI İÇİN EVLENMEME ŞARTI ARANIR
Soru: Benim hanımım geçen ay trafik kazasında vefat etti. Üç küçük çocuğum bulunuyor. Çocuklarıma ölüm aylığı bağlanacak, bunu biliyorum. Ben sigortalı çalışıyorum. Sigortalı olduğum için bana da ölüm aylığı bağlanır mı acaba? Ali U.
Cevap: Dul eşe ölüm aylığı bağlanma şartları diğer hak sahiplerine göre daha hafiftir. Dul kalan eşin sigortalı çalışması veya emekli olması yahut dul eşin erkek olması ölüm aylığı bağlanmasına engel değil. Dul eş evlenmediği sürece ölen eşini üzerinden ölüm aylığı alır. Siz yeniden evlenmediğiniz sürece ölüm aylığı alabileceksiniz. Size bağlanacak aylık yüzde 40 oranında, çocuklarınıza bağlanacak aylık ise her birine yüzde 20 oranında olacaktır. Evlenmeniz halinde sizin aylığının kesilecek ve çocukların aylık hissesi yükseltilecektir.
ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN EV HANIMLARI ERKEN EMEKLİ OLABİLİR!
Soru: Ben şu ana kadar sigortalı çalışmadım. Ev hanımıyım. Engelli bir çocuğum var. Evde bakım maaşı alıyorum. Emekli olmak için ne yapmam gerekiyor? Aysel A.
Cevap: SGK tarafından emekli maaşı bağlanabilmesi için belirli bir süre prim ödenmiş olması gerekir. Ödenmesi gereken en az prim ise ilk defa sigortalı olacaklar için 5400 gündür. Ancak bakıma muhtaç malul çocuğu bulunanlar 4320 gün prim ödeyince 1080 gün daha prim kazanıyor ve böylece 5400 gün prim oluşuyor. İlk önce isteğe bağlı sigortalı olun, ardından SGK’ya çocuğunuzun engelli kaydını tescil ettirin. Daha sonra 12 yıl yani 4320 gün isteğe bağlı prim ödeyin. Bu primleri 31.12.203—31.12.2037 tarih aralığında öderseniz yaştan üç yıl indirimle 59 yaşında emekli olma hakkını kazanırsınız.