Ekonomistlerden yeni KKM kararı yorumu: Deşifresi ya yüksek faiz, ya yüksek kur

Ekonomistlerden yeni KKM kararı yorumu: Deşifresi ya yüksek faiz, ya yüksek kur

Merkez Bankası'nın Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı azaltacak düzenlemeleri içeren tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle birlikte ekonomistler yeni KKM kararıyla ilgili, "Deşifresi ya yüksek faiz, ya yüksek kur" yorumunda bulundu.

Karara göre döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Vadesiz ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29; 3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25; 1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 19 oldu.

Merkez Bankası, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında da değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankalar ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak.

Resmi Gazete'de kararın yayımlanmasının ardından, ekonomistler yeni KKM kararını değerlendirdi.

HAKAN KARA: BU KARMAŞIK İŞLERE GİRMEDEN...

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, "TCMB bankalara diyor ki TL'den KKM'ye geçmiş mudileri tekrar TL mevduata geçmeye ikna edin. Bir taşla iki kuş vuruyor, KKM'yi eritirken mevduat faizinin de artmasını sağlayacak. Tabii bu karmaşık işlere girmeden resmi faiz de artırılabilirdi, ama belli ki oradaki ısrar sürüyor."

GÜRSES: GERÇEKTEN HANGİ FAİZLE İKNA EDECEKLER?

Ekonomist Uğur Gürses, "Döviz hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları 4-6 puan artırılmış. Kabaca 7 milyar dolar bankalarca Merkez Bankası'na yatırılacak, rezerv artışı olacak demektir. TL faizini düzeltmeden, havuzun dibindeki delik kapatılmadan ne işe yarayacak?

Bankalara şimdi de KKM'leri yenileme hedefi getirilmiş. olmazsa düşük faizli 'menkul kıymet cezası' uygulanacak. Belli ki yeni atanan PPK üyeleri TL faizini düzeltme umudu taşımıyorlar; işi "Top çevirmeye" dökmüşler...

Bankalara, TL'den açılan KKM'ler için % 50'lik bir TL vadeli mevduata çevirme yükümlülüğü getirilmiş. Dövizden açılan KKM'lerin vadeli TL hesabına çevrilmesi için % 5'lik hedef konmuş. Olmazsa aradaki fark kadar düşük faizli tahvil almak zorundalar. Gerçekten hangi faizle ikna edecekler?"

ÖZCAN: GELİN VAZGEÇİN BU YAN YOLLARA GİRME SEVDASINDAN

Gelecek Partili Serkan Özcan, "Merkez Bankası bu geceki kararlarıyla hem KKM’yi azaltmayı hem de brüt rezervleri artırmayı planlamış. KKM’yi azaltmak için bankalara vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçirme hedefi koymuş. KKM garabetinden kurtulma yönünde yapılan girişim doğru ama kullanılan yöntem yanlış!

Anlamamakta ısrarcı olmaya gerek yok, ekonomi biliminin söylediğini yapıp doğru bir para politikası uygulamadan kimse ikna olmaz! Bu ülkede yüksek enflasyon olduğu ve bununla samimi bir biçimde mücadele edilmediği sürece, bankalara yapılan regülasyon baskısıyla bu garabet son bulmaz!

Anlıyorum. KKM’den çıkmak girmek kadar kolay değil ama gelin vazgeçin şu yan yollara girme sevdasından!"

ATABAY: KKM BELASINDAN ÇIKMAYA...

Ekonomist Güldem Atabay, "KKM belasından çıkmaya adım doğru, faizin etrafından dolanmak için bankalara yüklenmek yanlış.Faiz doğru yere oturtulmadan ('23 te %70 üzeri '24 sonu ~%45 TÜFE ile uyumlu) döviz, altın talebini kesmek için daha yüksek munzam karşılık işe yaramaz. "Rasyonel" işler değil bunlar."

GEÇER: YA YÜKSEK FAİZ, YA YÜKSEK KUR

Ekonomist Selçuk Geçer, "TCMB Kur Korumalı Mevduat KKM sınırlama ve Mevduat faizi kararının deşifresi… YA YÜKSEK FAİZ !!! YA YÜKSEK KUR !!! Bu arada düşük politika faizi aldatmacasına devam !!!"

ÖZASLAN: DEMEK Kİ BOFA'NIN ROBOTLARI...

Ekonomist Altuğ Özaslan "Ya bankalar menkul kıymete boğulacak, ya TL mevduat faizi yükselecek ya da dövize talep artacak. (Herhangi biri ağırlıklı) Eh Cuma günü BİST satışının sebebi de bu vesileyle belli oldu. Demek ki Bofa’nın robotları Person of Interest’teki Samaritan gibi çalışıyor"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN