Marmara Denizi'ni saran müsilaj hem balıkçıları hem de vatandaşları mağdur etti. Deniz salyası nedeniyle balık tutmakta zorlanan balıkçılar zor günler geçiriyor. Bu durum tezgahtaki balık fiyatlarında da yansıdı. Balıkçı Marangoz, balığın az olmasının fiyatları artırdığına işaret ederek "Çupra, levrek de olmasa balıkçının hali kötü" dedi.
Marmara Denizi aylardır halk arasında deniz salyası da denilen müsilajla mücadele ediyor. Dibe çökmesiyle birlikte canlı yaşamını da tehdit eden müsilajın temizlenmesi için uzmanlar uyarılar yapıyor. Marmara Denizi'ni kaplayan yapışkan beyaz sıvı, balıkçıları da ağlarına ve teknelerine zarar vererek zor durumda bırakıyor.
Balıkçıların avlanmasını güçleştiren müsilaj nedeniyle balıkların satış fiyatı da yüksek seyrediyor. Salya nedeniyle küçük tekne balıkçıları yeteri kadar avlanamıyor. Levrek, çupra ve somon tezgahlarda 60 liradan satılıyor.
'DENİZ SALYASI BİTECEK GİBİ DURMUYOR'
Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, deniz salyası nedeniyle büyük teknelerin ardından küçük tekne balıkçılarının da avlanmakta zorlandığını belirterek av olmayınca tezgahlardaki balık fiyatlarının da düşmediğine dikkat çekti.
Pehlivanoğlu, "Bu sene deniz salyası balıkçıları mağdur etti. Tekirdağ'da yer yer kıyılarda ve açıklarda deniz salyası hala var. Bitecek gibi de durmuyor. Balıkçıların denize açılıp kıyıya balıkla dönecekleri günleri bekliyoruz. İnşallah balık olur da hem balıkçı sevinir hem de vatandaşlar uygun fiyata balık yer" dedi.
'ÇUPRA, LEVREK OLMASA BALIKÇININ HALİ KÖTÜ'
Balıkçı Ömer Marangoz da balığın az olmasının fiyatları artırdığına işaret ederek "Bugünlerde daha çok çupra, levrek tercih ediliyor. Çupra, levrek de olmasa balıkçının hali kötü. Bize fiyatlar normal geliyor ama vatandaşa pahalı geliyor. Çünkü balıkçının masrafı fazla. İnşallah balık olur avcılık olur da herkesin yüzü güler" diye konuştu.