Çoğu emekli bilmediği için alamıyor! Emeklilere çift promosyon müjdesi: Peki kimler alabiliyor?

Çoğu emekli bilmediği için alamıyor! Emeklilere çift promosyon müjdesi: Peki kimler alabiliyor?

Belli durumlarda çift promosyon alabilen emekli vatandaşların çoğu bu hakkını ne yazık ki bilmiyor. Eğer çift maaş alan bir emekli varsa doğal olarak çift promosyon alma hakkı da oluyor. Peki kimler, nasıl çift promosyon alıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, emekliler, bazen hem kendi emekli maaşlarını hem de eşlerinin vefatından dolayı dul aylığı alabiliyor. Bu durumda, emeklilerin bankalardan alabileceği promosyon miktarı da iki katına çıkabiliyor. Ancak bu avantajdan yararlanmak için bazı şartlar ve süreçler mevcut.

p-1.jpg

EMEKLİ MAAŞI VE DUL AYLIĞI BİLGİLERİ

Sigortalı bir kişinin vefat etmesi durumunda, eğer sigortalılık süresi uygunsa eşine aylık bağlanıyor. Çalışmayan veya emekli olmayan eş, vefat eden sigortalının maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışan veya emekli eş, maaşın yüzde 50'sini alabiliyor. Vefat eden sigortalının aylığından yararlanmak için, en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması veya en az 5 yıl sigortalı olup 900 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.

p-2.jpg

PROMOSYON HESAPLAMA VE BAŞVURU

Bankalar, emekli maaşlarına yapılan zamlardan sonra, emeklilere promosyon ödemelerini artırdı. İki ayrı maaş alan emekliler, maaşlarını farklı bankalardan alırlarsa her maaş için ayrı promosyon talep edebilirler. Örneğin, bir kişi kendi emekliliğinden 15 bin lira ve eşinin ölüm aylığından 9 bin 500 lira alıyorsa, iki ayrı bankadan başvurduğunda en az 15 bin lira promosyon alabilir. Ancak maaşları aynı bankadan alıyorsa, promosyon tutarı toplam maaş dilimine göre hesaplanarak en az 12 bin lira olur.

yeni-proje-4.jpg

İKRAMİYE VE ÖDEMELER

Çift maaş alan emekliler, bayram ikramiyelerinde de ayrıcalıklı bir duruma sahip. Her iki maaş üzerinden 3’er bin lira bayram ikramiyesi alma hakkına sahip olabiliyorlar. İkramiyeler, en yüksek ödemeye imkan veren tek dosya üzerinden yatırılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN