Çin, Türkiye'yi DTÖ'ye şikayet etti

Çin, Türkiye'yi DTÖ'ye şikayet etti

Çin, Türkiye'nin hibrit araçlara uyguladığı ek gümrük vergisi ve diğer kısıtlamaları korumacı olarak değerlendirdi ve şikayetini Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) taşıdı.

Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin Çin'den gelen şarj edilebilir hibrit araçlara uyguladığı ek gümrük vergisi ve ithalat lisansı önlemleri nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde konsültasyon talebinde bulundu. Bakanlık sözcüsü, Türkiye'yi, Çin menşeli elektrikli araçlara karşı "ayrımcı önlemler" almakla suçlayarak, bu uygulamaların DTÖ kurallarını ihlal ettiğini belirtti.

'TİPİK BİR KORUMACI ÖNLEM'

Türkiye, Eylül ayında, Çin'den ithal edilen elektrikli araçların getirilen katı şartlarını genişleterek şarj edilebilir hibrit otomobil ve ticari araçları da kapsayacak hale getirmişti. Daha önce, Haziran ayında ise, Çin'den ithal edilen akaryakıt ve hibrit motorlu araçlar için ek gümrük vergileri getirilmişti. Bu kararlar, Türkiye'nin iç pazarını koruma amacı güttüğü belirtilse de, Çin tarafından "tipik bir korumacı önlem" olarak değerlendiriliyor.

Reuters'ta yer alan habere göre; Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü, Türkiye'ye yönelik çağrısında, "İlgili DTÖ yükümlülüklerine uyması ve derhal hatalı uygulamaları düzeltmesi" gerektiğini ifade etti. İki ülke arasındaki gümrük vergisi ve ticaret politikası anlaşmazlıklarının, DTÖ’nün uyuşmazlık çözüm mekanizması aracılığıyla çözüme kavuşturulması bekleniyor. Bu mekanizma, uyuşmazlıkların çözümüne yönelik süreçlere konsültasyon ile başlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN