Çiftçiye kara haber! TMO'nin beklenen buğday fiyatları belli oldu: Üreticinin maliyetini bile karşılamıyor

Çiftçiye kara haber! TMO'nin beklenen buğday fiyatları belli oldu: Üreticinin maliyetini bile karşılamıyor

Çiftçiye kara haber tez verildi! Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), beklenen buğday fiyatlarını açıkladı! Üreticinin maliyetini bile karşılamıyor...

Sıcak iklim koşulları nedeniyle bu sezon hububat hasadı erken başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı buğday fiyatlarını merakla bekleyen üreticiler, sezon öncesinde maliyetlerin arttığını belirtiyor.

TON BAŞI FİYAT 11 TL

BUĞDAY FİYATLARI NE KADAR 2022? Toprak Mahsulleri Ofisi 2022 Buğday - Arpa alım fiyatları kaç TL oldu? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, üretici bölgelerinde sulu alanlarda buğdayın kilogram maliyeti 11 lirayı aşarken, kıraç alanlarda ise 10 lira 87 kuruş olarak hesaplanıyor. Bu durumda çiftçiler, kilogram fiyatı olarak 14-15 lira arasında bir fiyat bekliyorlar.

2 LİRA PRİM DESTEĞİ VERİLECEK

Buğday hasadı başladı gözler fiyatta

Tarım ve Orman Bakanlığı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da hububat fiyatlarını belirlemek üzere paydaşlarla bir araya geldi. Kulislerde dolaşan bilgilere göre, buğdayda ton başına fiyatın 11 lira olacağı, buna ek olarak 2 lira prim desteği ile 13 lira olarak verileceği konuşuluyor. Geçen yıl TMO tarafından açıklanan ekmeklik buğday ton başına 8 bin 250 lira, arpa ise 7 bin lira fiyatına ilave olarak buğday için ton başına 1000 lira, arpa için ise ton başına 500 lira hububat üretim primi desteği verilmişti.

Ancak, Ziraat Odası başkanlarından gelen beklentiler, fiyatın daha yüksek olması yönünde. Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, buğday için kilogram başına 15 lira fiyat beklentilerinin olduğunu ifade ederek, "Belki bir kısmı verilip, diğer kısmı prim desteği olarak sağlanabilir. Ancak bir şekilde devlet çiftçiye kazandıracak fiyatı vermeli. Ticaret borsasında 10 bin liradan şu an satış var. Yeni sezon ürününde maliyet çok yüksek. Çiftçiyi küstürmemeliyiz" şeklinde konuştu.

TMO'nun 2023 sezonunda 11.3 milyon tona yakın buğday ve arpa alımı yaptığı biliniyor. Bu sezon ise 21 milyon tonun üzerinde buğday rekoltesi öngörülüyor. TMO, üreticilerin satış yapmak isteyeceği ürünlerini alarak, 15 Mayıs'ta alımlara başlamayı planlıyor. TMO'nun özel sektörü de alıma yönlendirecek bir formül bulmak istediği ve üreticiyi zarar ettirmeden iyi bir fiyat oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

İÇ ANADOLU VE EGE BÖLGELERİNDE REKOLTE AZ

Ekmeklik buğdayda yeni bir alerjik madde - Gündem Haberleri

Ancak sıcak hava koşulları, iç Anadolu ve Ege bölgelerinde rekoltenin az olabileceği öngörüsünü de beraberinde getiriyor. Kış aylarının sıcak geçmesiyle bitkilerin büyümesinin devam etmesi ve artan su ihtiyacının karşılanamaması, bazı bölgelerde sel zararlarına neden olurken, Konya ve Trakya'da ise don ve dolu zararları yaşandı. Bunun yanı sıra, sıcak hava nedeniyle artan tarla faresi ve köstebek popülasyonu da tarım alanlarında zararlara yol açtı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN