Yerli yatırımcının gözü yüksek kura rağmen AB'de: Büyüme iyi ama sermaye yok

Yerli yatırımcının gözü yüksek kura rağmen AB'de: Büyüme iyi ama sermaye yok

Artan işsizliğe rağmen ekonomide büyüme sinyalleri olumlu seyrederken, yabancı kuruluşların tahminleri yüzde 6’nın üzerinde. Bu kadar olumlu gelişmeye rağmen yabancı da yatırımda oldukça iştahsız. Düşük faiz ve enflasyondan uzak olan ülke ekonomisinde yerli yatırımcının gözü de yüksek kura rağmen AB’de.

Türkiye ekonomisi zor bir yıl geçirirken, artan işsizlik ve enflasyona rağmen TÜİK’e ülke ekonomisi büyüme kaydetti. Enflasyonda yüzde 5 hedefi ve düşük faizle birlikte ülkenin daha fazla büyüme rakamlarına yansıyacağı tahmin ediliyor. Yabancı değerlendirme kuruluşları da ülke büyümesinde olumlu tahminlerde bulunurken, bu yıl yüzde 6’nın üzerinde. Artan büyüme tahminlerine rağmen yabancı yatırımcı Türkiye’de yatırım yapmaya oldukça iştahsız davranırken, yerli yatırımcı da pahalı kura rağmen dışarıyı tercih ediyor. Yapılan tahminlerle birlikte büyüme var ama sermaye hem yurt dışına akıyor hem de yabancı gelmiyor.

Nisan ayında tahminlerde bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin büyüme beklentilerinde değişiklik yapmadı. IMF, Türkiye için büyüme tahminini bu yıl için yüzde 6, 2022 için yüzde 3,5 olarak korudu. Öte yandan Türkiye büyüme beklentisini yukarı yönlü revize eden kurumlar arasına yenisi eklendi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), salgın sonrası kaydedilen toparlanmaya dikkat çekerek Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme tahminini yüzde 5’ten yüzde 5,5’e yükseltti. Kuruluş turizm sezonunun uzun sürmesi halinde ekonomik büyümenin tahminleri bir miktar aşabileceğini, turizm sezonunda öngörülen canlanmanın yavaşlaması ve aşıların yeni koronavirüs varyantlarına karşı diğer varyantlara olduğu kadar etkili olamaması halinde aşağı yönlü riskler oluşabileceğine dikkat çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s da Türkiye’nin büyümesine ilişkin yorumda bulundu. S&P Türkiye’de 2021’de yüzde 6,1, 2022’de yüzde 3,3, 2023 ve 2024’te yüzde 3,1 büyüme bekliyor. EMEA bölgesi gelişen piyasa ekonomileri için ise büyüme tahmini 2021 için yüzde 4,1 olarak belirtildi. Çin hariç gelişen piyasa ekonomileri için beklenti de yüzde 6,1 büyüme oldu.

MALİ SIKILAŞMA RİSKLERİ ARTTIRIYOR

S&P değerlendirmesinde Türkiye’de Mart ayından bu yana yüzde 19 düzeyinde tutulan gösterge faize ve aşırı mali sıkılaştırma risklerinin atlatıldığına dikkat çekildi. Türkiye’nin yurt dışı mali koşullarda yaşanabilecek ani bir sıkılaşmaya karşı özellikle hassas olduğuna vurgu yapıldı. Kuruluş ayrıca Türkiye’de ortalama enflasyonu 2021’de yüzde 15,3, 2022’de yüzde 11,3, 2023’te yüzde 9,6 ve 2024’te yüzde 9,2 tahmin ederken politika faizi tahminlerini ise 2021 sonunda yüzde 16,00, 2022 sonunda yüzde 12,00, 2023 sonunda yüzde 9,80, 2024 sonunda yüzde 9,8 olarak sıraladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN