Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun, yılın 3. enflasyon raporunu açıklamasının ardından Merkez'in politikalarına tepkiler tekrar gündeme geldi. Bloomberg'in yayımladığı haberde, Kavcıoğlu'nun 'krizi küçümsediği' belirtilerek doğru ve zamanında adımlar atmadığı, bu nedenle enflasyonla mücadelede geriye düşüldüğü aktarıldı. Ayrıca Merkez Bankası Başkanı'nın iktisadi değil, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşüncesi doğrultusunda hareket ettiği ifade edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün düzenlediği toplantıda yılın 3. enflasyon raporunu açıkladı. Kavcıoğlu'nun, haziran ayındaki yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 78,6'ya yükseltildiğini bildirmesi dikkat çekerken, yakın zamana kadar enflasyonun yıl sonuna kadar düşeceğini öngördüklerini ifade eden Merkez Bankası Başkanı, eleştirilerin hedefi oldu. Enflasyona karşı doğru adımların atılmadığı eleştirileriyle karşılaşan Kavcıoğlu'na, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da "Ağızlarıyla kuş tutsalar enflasyonu asla aşağıya düşüremezler artık bitti" sözleriyle tepki gösterdi.
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamasının ardından Bloomberg'den Beril Akman da, Kavcıoğlu'nun enflasyonla mücadelede yavaş hareket etmesi ve doğru politikalar uygulamaması konusunda eleştirilerini aktardığı bir yazı kaleme aldı.
'KRİZİ KÜÇÜMSEDİ'
Bloomberg'de yer alan habere göre, Kavcıoğlu, enflasyon krizini küçümsedi, bundan dış etkenleri sorumlu tuttu ve Avrupa'nın resesyona en dayanıklı ekonomisini oluşturmak için kredi verdiği gevşek politikaları savundu. Merkez Bankası, doğrudan fark yaratacak önlemler almak yerine ticari kredi büyümesi, Türk Lirası kullanımını genişletme ve sermayeyi uzun vadeli yatırımlara yönlendirmeyi amaçlayan politikalara odaklandı. Tedbirler, dolar karşısında değerinin dörtte birinden fazlasını kaybettikten sonra bu yıl piyasalarda şimdiye kadarki en kötü performansını gösteren lirayı korumaya yardımcı olmadı.
Kavcıoğlu'nun yavaş hareket etmesi ve yükselen fiyatlara çok yavaş tepki vermesi, on yıllardır para politikasında en agresif sıkılaştırmayı başlatan dünyanın dört bir yanındaki meslektaşlarıyla taban tabana bir zıtlık oluşturuyor. Kavcıoğlu, bugünkü toplantıda dünyanın geri kalanıyla politika farklılığı sorulduğunda, hangi merkez bankalarının doğru ya da yanlış olduğunu sadece "zamanın göstereceğini" söyledi.
'EKONOMİSTLERİN DEĞİL AMA ERDOĞAN'IN DESTEĞİNİ ALIYOR'
Öte yandan Kavcıoğlu, ekonomistlerin ortak kanılarının aksine daha yüksek faiz oranlarının daha hızlı enflasyona neden olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğini alıyor. Ancak Erdoğan'ın gayri resmi rolünü yerine getiren Merkez Bankası, daha önceki enflasyon hedeflerinin çok gerisinde kaldı. Erdoğan, son olarak da önümüzdeki yıl Şubat ayından itibaren fiyatlarda "belirgin" bir yavaşlama gördüğünü ifade etti.
Kavcıoğlu da, enflasyon krizinin en önemli sebebinin gıda, enerji ve diğer temel malların maliyetini içeren dış etkenlerden geldiğini söyledi. Taleple ilgili faktörlerin enflasyon üzerinde sadece sınırlı bir etkisi olduğunu belirtti.
GOLDMAN SACHS'TAN 'ENFLASYONDA ZİRVE' TAHMİNİ
Goldman Sachs, Ekim-Kasım aylarında enflasyonun yüzde 90'la zirve yapmasını, Bloomberg Economics ise yıl sonunda yüzde 69'u görmesini bekliyor. Ciddi bir krizin içerisinde olan ülkenin borçlanma maliyetleri, kıyas yapıldığında dünyadaki en olumsuz tabloya sahip