Binlerce kiracı evsiz kalabilir! 1 Temmuz’dan sonra işler değişecek: Yüzde 60 zamma hazır olun

Binlerce kiracı evsiz kalabilir! 1 Temmuz’dan sonra işler değişecek: Yüzde 60 zamma hazır olun

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar devam ederken şimdi de zam sınırının kaldırılması yeni problemlere yol açtı. Öyle ki 1 Temmuz’dan sonra bütün dengeler bozulacak gibi görünüyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türk Borçlar Kanunu'na 8 Haziran 2022'de eklenen bir maddeyle kira zamlarına yüzde 25 sınırı getirilmişti. Bu sınır birçok kiracı için avantaj haline gelirken ev sahipleri bu durumdan pek de memnun kalmamıştı. Alınan son kararlarla beraber yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz itibari ile kaldırılacak. Söz konusu bu durum ise ev sahiplerinin kiraları bir anda yükselmesine yol açacak gibi görünüyor. Öyle ki uzmanlar yüzde 60’a varan zamlara hazırlıklı olunması gerektiğini söylüyor.

p-4.jpg

KİRA ZAMLARI TÜFE’YE GÖRE BELİRLENECEK

Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira zam oranlarının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasına göre belirleneceğini açıklamıştı.

Bu kapsamda 1 Temmuz’dan itibaren Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi gereğince, kira zam oranları TÜFE’ye göre belirlenecek. Yani dolayısıyla kira zamlarının mevcut enflasyon oranlarına göre daha yüksek olabilir.

yeni-proje-4-001.jpg

ÇİFT KONTRAT YAPANA ÇİFT ZAM

Çetin, Türkiye Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, "Şu anda kiracıları yüzde 60 artıştan korumak için kısa dönemli, 6 aylık sözleşmeler imzalatılmak isteniyor. Bu da yılda iki kez zam demek. Kiracılar Temmuz ayında kiraya girebilirler, Ocak ayına kadar eski fiyatı öderler. Ocak ayında yeni fiyatla bir anlaşma yapılır ve Temmuz ayına kadar devam eder. Bu aslında yasal değil, ancak bu koşullar altında ev sahipleri evlerini kiraya veriyor gibi davranıyorlar" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN