Bakan Mehmet Şimşek 'Başardık' diyerek duyurmuştu: 10 soruda 'FATF' ve 'gri liste'den çıkış

Bakan Mehmet Şimşek 'Başardık' diyerek duyurmuştu: 10 soruda 'FATF' ve 'gri liste'den çıkış

Mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kalması sebebiyle 2021 yılında alındığı 'gri liste'den çıkarıldığını duyurdu. Bu adımla birlikte vatandaşlar, FATF ve gri liste hakkında detayları merak ediyor. İşte FATF ve Türkiye'nin gri listeden çıkışına ilişkin 10 soru ve cevap...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılmasını "Başardık" sözleriyle duyurdu.

Vatandaşlar ise FATF ve gri liste hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. İşte 10 soruda "FATF" ve Türkiye'nin "gri liste"den çıkışı:

1. FATF NEDİR VE NASIL KURULDU?

Finansal Eylem Görev Gücü (FATF), 1989 yılında ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada'dan oluşan G-7 ülkelerinin Paris'teki toplantısında kuruldu. Hükümetler arası bir organizasyon olan FATF, kara paranın aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanıyla mücadelede uluslararası standartları belirleyen bir rol üstleniyor. FATF Başkanı, Genel Kurul tarafından 2 yıl için seçilmekte.

2. FATF ÜYELERİ HANGİ ÜLKELERDEN OLUŞUYOR?

FATF'ın 39 üyesi bulunmakta olup, aralarında ABD, Almanya, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya, Türkiye gibi ülkeler yer alıyor. Üyeler, kuruluşun belirlediği standartları yerine getirmekle yükümlüdürler.

3. FATF'IN FAALİYET ALANLARI NELERİ KAPSIYOR?

FATF, politika belirleyici olarak kara paranın aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanıyla mücadelede uluslararası standartları belirlemekte. Bu çerçevede ülkelerin uyumlarını değerlendirir ve gerekli gördüğü durumlarda tavsiyelerde bulunur.

4. FATF'TA DENETİM SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

FATF'ın 40 tavsiyesi bulunmaktadır ve ülkeler bu tavsiyelere uyumlarını düzenli olarak gözden geçirirler. Denetimlerde terörizmin finansmanı ve kara para aklama gibi suçların önlenmesinde ülkelerin etkinliği değerlendirilir.

5. GRİ LİSTE NEDİR?

Gri liste, FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede yetersiz kalan ülkeleri belirlemek amacıyla oluşturulan bir liste. Bu listedeki ülkeler, FATF'ın belirlediği eksiklikleri gidermek için çaba göstermek zorundalar.

6. TÜRKİYE'NİN GRİ LİSTE SÜRECİ NASIL İŞLEDİ?

Türkiye, FATF'a üye olarak 1991 yılında katılmış olup, 1994, 1998 ve 2006 yıllarında yapılan değerlendirmelerden geçti. 2018 yılında başlayan ve 2019'da tamamlanan dördüncü değerlendirme sürecinde Türkiye, eksikliklerini gidermek için önemli yasal düzenlemeler yapmış ve bu süreçte aktif bir şekilde çalıştı.

7. TÜRKİYE, GRİ LİSTEDEN ÇIKMAK İÇİN NELER YAPTI?

Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlar aracılığıyla FATF tavsiyelerini yerine getirdi. Mevzuatta yapılan düzenlemelerle birlikte kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki etkinliği artırıldı.

8. HANGİ ÜLKELER GRİ LİSTEDELER?

Son FATF Genel Kurulu'nda Monako ve Venezuela'nın yanı sıra Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Mali, Mozambik, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika, Güney Sudan, Tanzanya ve Vietnam, eksiklikleri nedeniyle gri listede kaldı.

9. GRİ LİSTEDEKİ ÜLKELERİN DURUMU NE OLACAK?

Bu ülkeler, FATF'ın belirlediği eksiklikleri gidermek için çaba gösterecek ve uyum sağladıklarında gri listeden çıkarılacaklar.

10. GRİ LİSTEDEKİ ÜLKELERİN ÇIKIŞININ ETKİLERİ NELER OLACAK?

Türkiye'nin gri listeden çıkışı, uluslararası finansal sistemdeki güvenini artıracak ve ülkeye olan yatırım ve finansman akışını olumlu etkileyecek. Bankacılık sektöründen reel ekonomiye kadar geniş bir yelpazede olumlu sonuçlar bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN