Avrupa’nın dev firması artık Türk! Sabancılar satın aldı

Avrupa’nın dev firması artık Türk! Sabancılar satın aldı

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz pek çok büyük şirketin elini kolunu bağlarken bazı Türk şirketlerinden dev yatırım hamleleri gelmeye devam ediyor. Özellikle gelen son dakika bilgisi piyasalarda olumlu bir rüzgar estirdi. Avrupa’nın dev firması artık Türk! Sabancılar satın aldı. Resmi anlaşma yapıldı, hayırlı uğurlu olsun. İşte detaylar haberimizde...

Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz etkisi sürdürmeye devam ediyor. Özellikle Orta Doğu'da baş gösteren İran-İsrail gerilimi piyasaları olumsuz yönde etkilerken birçok firmadan iflas haberleri geliyor. Gelen son dakika bilgisi ise yüzleri güldürdü. Avrupa’nın dev firması artık Türk! Sabancılar satın aldı. Resmi anlaşma yapıldı ve dev firmanın yüzde 94,7 hissesi alındı.

AVRUPA'NIN DEV FİRMASI ARTIK TÜRK

Sabancı Holding iştiraki Çimsa, Kuzey İrlanda'nın Fermanagh bölgesinde faaliyet gösteren yapı ürünleri firması Mannok'un yüzde 94,7 hissesini satın aldı. Yerel Mannok ekibi, şirkete 330 milyon euro değer biçen anlaşmada kalan yüzde 5,3'lük dilimi elinde tutacak. Mannok yerel yönetim tarafından yönetilmeye devam edecek. Firma, daha önce Fermanagh doğumlu iş adamı Seán Quinn'e ait şirketler grubu olan Quinn Group'un altında faaliyet gösteriyordu.

yeni-proje-2024-08-30t124642-022.jpg

SABANCILAR RESMİ OLARAK SATIN ALDI! ARTIK YÜZDE 94.7 ORANINDA HİSSE SAHİBİ

Bir zamanlar İrlanda'nın en zengin iş adamı olan Quinn, Anglo Irish Bank'taki milyarlarca dolarlık hissesini batırdıktan sonra 2011 yılında şirketin kontrolünü kaybetti. Quinn'in Mannok'un elinden alınmasından bu yana, firma ve bazı çalışanları birçok saldırı ve sabotaj girişiminin hedefi haline geldi. 2019 yılında işletme müdürü Kevin Lunney evinden kaçırılarak dövüldüğü ve saldırganların göğsüne QIH (Quinn Industrial Holdings) harflerini yazdığı belirtildi. Quinn'in ayrılmak zorunda kalmasından bu yana Mannok Holdings'e ve grupla bağlantılı kişilere yönelik yaklaşık 70 saldırı gerçekleşti.

yeni-proje-2024-08-30t124659-414.jpg

Kuzey İrlandalı inşaat firması yaklaşık 800 kişiyi istihdam etmekte olup İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık genelinde üretim tesisleri ve dağıtım ağlarına sahip. Mannok'un cirosu 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,8 düşüşle 311,9 milyon euro olarak gerçekleşti. FAVÖK/EBITDA (faiz, vergi, amortisman ve itfa payları öncesi kâr) ise yıllık yüzde 74 artışla 44,9 milyon euro olarak gerçekleşti. Sabancı Grubu ise 14 ülkede 60.000'den fazla kişiye istihdam sağlamakta.

Bu anlaşma, Çimsa'nın, döviz bazlı gelirlerini yüzde 70'e çıkarma ve dış pazarlarda büyüme stratejisi kapsamında İspanya ve ABD'deki son anlaşmalarının ardından son üç yıldaki üçüncü büyük yatırımı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN