Avrupa yakasından Anadolu yakasına kira göçü! İşte en fazla kira getirisi olan iller: İstanbul listeden çıkıyor

Avrupa yakasından Anadolu yakasına kira göçü! İşte en fazla kira getirisi olan iller: İstanbul listeden çıkıyor

Yatırımcılar mevduat faizlerinin yüksek olmasından dolayı faize yönelirken gayrimenkul uzmanları ise yeni yatırım aracının konut olacağına dikkati çekti. Eylül ayını işaret eden uzman isimler kira getirisinin en çok olduğu illere de değindi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Mevduat faizlerindeki yüksek oranlar yatırımcıların dikkatini çekerken, gayrimenkul piyasası da dikkat çekici bir dönüşüm yaşıyor. Son dönemdeki emlak piyasası analizleri, yatırımcıların Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na yöneldiğini ve bazı illerde kira getirilerinin hızla arttığını ortaya koyuyor. Özellikle eylül ayında konut yatırımlarının artması beklenirken, İstanbul ve İzmir'in kira getirisi sıralamasında geride kalması dikkat çekiyor.

yeni-proje-24.jpg

İSTANBUL VE İZMİR’İN KİRA GETİRİSİ DÜŞÜŞTE

HaberGlobal’de yer alan habere göre, son dönemde İstanbul ve İzmir’in kira getirisi oranları, diğer şehirlerle kıyaslandığında geride kalıyor. Bu durum, yatırımcıların dikkatini Anadolu şehirlerine çekmiş durumda. Kira getirisi oranlarının yüzde 8’in üzerine çıkması, bu şehirlerde yatırım fırsatlarını artırıyor.

ANADOLU ŞEHİRLERİNDE KİRA GETİRİSİ ARTIYOR

Gaziantep, Şanlıurfa, Erzurum, Eskişehir ve Konya gibi Anadolu şehirlerinde kira getirisi Temmuz ayında İstanbul ve İzmir’i geçerek yatırımcıların ilgisini çekti. Bu şehirlerdeki yüksek kira getirileri, yatırımcıları farklı coğrafyalara yönlendiriyor.

yeni-proje-25.jpg

YIL SONUNDA EMLAK PİYASASINDA NELER OLACAK?

Eylül ayında konuta olan ilginin artması beklenirken, yıl sonundaki emlak piyasası tablosu belirsizliğini koruyor. Enflasyon ve mevduat faizlerindeki değişiklikler, kira artış oranlarının nasıl şekilleneceğini belirleyecek. Uzmanlar, bu faktörlerin emlak piyasası üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini vurguluyor.

TERCİHLER DEĞİŞİYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa İstanbul’un; pahalılık nedeniyle artık tercih edilen bir kent olmadığını belirtirken; "Yüksek kira fiyatlarından dolayı insanlar, İstanbul'dan uzaklaşmak istiyor. İstanbul artık tercih edilen bir şehir olmaktan çıktı. 2023 yılında 800 bin kişi İstanbul’dan tersine göç etti. Üniversite için İstanbul’u tercih eden öğrenci sayısı da azalıyor. Talep azaldıkça fiyatlar düşmeye devam edecek" dedi.

yeni-proje-26.jpg

KONUTA İLGİ ÇOĞALACAK

Enflasyon ile konut fiyatları arasındaki durumun, mevduat faiz oranlarıyla alakalı olduğunu da dile getiren Aşa, "İnsanlar getirisi yüksek olduğundan birikimini mevduata yatırıyor. Ancak biz tam aksini iddia ediyoruz. Yüzde 60'ın üzerinde enflasyon açıklanan bir ülkede; yıllık yüzde 50'lik faiz, alım gücünü artırmaz. Kira getirisi olarak 25, 30 bin TL alınması, orta vadede daha kazançlı bir seçenek. Birikimi ilk etapta faize yatırmak cazip gözükse de, orta vadede gayrimenkul yatırımının faizin önüne geçeceğini göreceğiz" diye konuştu.

EN ÇOK TALEP GÖREN YER: ANADOLU

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı ise emlak piyasasında son dönemde talep artışı olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Asgari ücretin temmuz ayında zamlanmaması ve enflasyona ilişkin politikalar özellikle kira artışlarında tansiyonu azalttı. Ancak talep Anadolu'ya kayınca; Gaziantep, Konya, Erzurum gibi illerde kira artışları enflasyon oranının üzerinde gerçekleşiyor."

yeni-proje-27.jpg

KİRA BEDELLERİ YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü ise İstanbul genelinde kira bedellerinin yükselmeye devam ettiğini söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

"Yüzde 25 artış sınırı kalktığı için kira oranları bir önceki yıla göre arttı. Örneğin ayda 30 bin TL kira ödeyen bir kişinin, kirası 50 bin TL oldu. Bu yüzden de, birçok kiracı daha düşük rakamlı evlere yönelmek zorunda kaldı. Aslında bu tabloda, kiralar artıyor gibi gözükse de, ev sahiplerinin aleyhine gelişiyor. Boşalan daireler yüksek fiyatlar nedeniyle tutulamayınca, İstanbul'daki bazı semtlerde rakamlar düşüyor. Halihazırda, Esenyurt ve Tuzla’da fiyatlar düşük; Suadiye, Ataşehir ile üniversitelerin olduğu bölgelerde yüksek. Ekim ayı sonrası tutulmayan evlerin fiyatların da düşüş olacaktır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN