Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle paranın alım gücünün azalması üzerine bankalar yeni uygulamaları hayata geçirmeye başladı. İşte detaylar...
Yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın değer kaybı hayatın her alanında hissedildiği kadar bankacılık sektöründe de derinden hissediliyor. Birçok banka yeni tedbirleri hayata geçirdi. Birçok banka, şube sayısını azaltarak evden çalışma sistemine geçiş yapmasıyla birlikte, şubelerin iş yükünü azaltmak için önlemler alıyor.
PARA ÇEKİM LİMİTLERİ DEĞİŞTİ
Yüksek enflasyon, birçok bankanın 10 TL'lik banknotları ATM'lerde kullanılamaz hale getirmesine neden oldu. Bu durum, ülkedeki enflasyonun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
HalkTV'de yer alan habere göre, bankalar, önceden belirlenen 10 bin TL'lik banka veznesinden nakit para çekme ve yatırma limitini 20 bin TL'ye çıkardı. Özellikle okuma yazması olmayan bireyler, teknolojiyle arası iyi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar ve emekliler, karara tepki gösterdi.
"10 TL BANKNOTLAR ATM'LERDEN KALDIRILDI"
Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından önemli açıklamalarda bulundu.
Alım gücünün düştüğünü belirten Prof. Dr. Şenol Babuşçu, "Son dönemde artan 200 TL kullanımı ve 10 TL'nin alım gücünün tamamen azalması, bankaların ATM'lerine para temin etmekte zorluk yaşamasına yol açtı. Bu nedenle bankalar, ATM'lerdeki 10 TL'lik banknotları kaldırdı" dedi.
Merkez Bankası verilerine göre, 2023 Mayıs ayında 607 milyon 139 bin olan tedavüldeki 200 TL'lik banknot sayısı, bu yılın mayıs ayında 1 milyar 179 milyonu aşarak yüzde 94'lük bir artış gösterdi. Uzmanlara göre, bu durum Türkiye'de enflasyonun ciddi bir sorun olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.