Asgari ücrete zam değil düzeltme geliyor! Hükümetin zam planı belli oldu: 'Bu yüzden gizli tutuyorlar'

Asgari ücrete zam değil düzeltme geliyor! Hükümetin zam planı belli oldu: 'Bu yüzden gizli tutuyorlar'

Milyonlarca çalışanın gözü temmuz ayında! Asgari ücrete zam gelecek mi? Uzman isim açıkladı. Asgari ücrete zam değil düzeltme geliyor! Temmuzda asgari ücrete zam gelecek mi? Hükümetin zam planı belli oldu, 'Bu yüzden gizli tutuyorlar'

Milyonlarca çalışanın gözü temmuz ayına dönmüşken konu ile ilgili ilgi çekici açıklama SGK Başuzmanı İsa Karakaş’tan geldi. Temmuz ayında asgari ücrete zam konusu belirsizliğini korurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın son açıklamalarının ardından Karakaş öngörülerini paylaştı.

‘ASGARİ ÜCRETE EK ZAM OLMAYACAK’

Türkiye’de milyonlarca asgari ücretli çalışan, Temmuz ayında yapılacak zam haberini beklerken, son açıklamalar gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dün AK Parti grup toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, “Asgari ücrete ek zam olmayacak” dedi.

Asgari ücretle ilgili değerlendirmelerde bulunan SGK Başuzmanı İsa Karakaş, enflasyonun asgari ücreti belirlediğini belirterek, “Asgari ücreti enflasyon belirler. Bu cümle son derece önemli. Türkiye enflasyona alışmış bir ülkedir. Geçmiş dönemlere baktığımız zaman enflasyona göre örneğin 2000’li yılların başında 4 kez asgari ücret belirlenmiştir” dedi.

‘AÇLIK SINIRININ ALTINDA ASGARİ ÜCRET SİSTEMİN RUHUNA AYKIRI’

Karakaş, asgari ücrete zam gelmediği sürece geçinmenin mümkün olmadığını belirterek “Şu an itibariyle enflasyon yüzde 18,72. Merkez Bankası’nın son güncellemesiyle birlikte bu yüzde 26’yı bulacak gibi. Asgari ücrete güncelleme gelmediği takdirde seneye Şubat ayına kadar 17 bin TL ile asgari ücretlilerin geçinmesi mümkün değil. Daha önce de söyledim. Açlık sınırı bile bugün itibariyle 17 bin TL civarında bulunuyor. Açlık sınırının altında asgari ücret sistemin ruhuna aykırı” şeklinde konuştu.

DÜZELTME ŞEKLİNDE ZAM

Karakaş, hükümetin asgari ücret zammını dillendirmemesinin arkasındaki sebebin ise fırsatçıların daha maaşın cebine girmeden fiyatları artırmalarına engel olmak olarak açıkladı. Hükümetin, asgari ücret zammını Eylül ayında düzeltme şeklinde yapacağını belirten Karakaş, şu ifadeleri kullandı: “Nasıl bir planlama var? Asgari ücretle ilgili hükümetin asıl hassasiyeti zam yapma meselesi değil. Hükümetin çekindiği nokta şudur: Asgari ücrete zam kelimesi duyulduğu anda ev sahiplerinin, fahiş satışların devreye girmesi, araba satanlar, inşaatçılar daha asgari ücret işçinin cebine girmeden fiyatları şişirmeye başlıyorlar. Hükümetin bunun olmaması için son çeyrekte yani Eylül ayında düzeltme şeklinde asgari ücrete zam yapmasını bekliyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN