Araç geçiş garantisi fiyaskosu Karayolları'nın raporunda: 6 ayda 36 milyarlık zarar

Araç geçiş garantisi fiyaskosu Karayolları'nın raporunda: 6 ayda 36 milyarlık zarar

Yap-İşlet-Devret projeleri, 2024'ün ilk altı ayında hazineye 36 milyar TL'nin üzerinde bir maliyet getirdi. Tutturulamayan araç geçiş garantileri nedeniyle yapılan bu devasa ödemeler, Türkiye ekonomisi üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.

EDA SANĞU

2024 yılının ilk altı ayında, Türkiye'nin ekonomisine büyük bir yük getiren Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleri, hazineye önemli bir maliyet çıkardı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün (KGM) yayımladığı "2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu", hazine tarafından bu projelere yapılan devasa garanti ödemelerini ortaya koydu.

KGM'nin raporuna göre, 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde hazine tarafından YİD projelerini yürüten şirketlere toplam 36 milyar 109 milyon 378 bin 774 TL ödeme yapıldı. Bu ödemeler, özellikle araç geçiş garantilerinin tutturulamaması nedeniyle gerçekleşti. Söz konusu meblağ, Türkiye ekonomisi üzerinde büyük bir yük oluştururken, kamuoyunda da geniş yankı buldu.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla bu duruma dikkat çekti. Yavuzyılmaz, YİD projelerini "Türkiye ekonomisi için bir karadelik" olarak nitelendirerek, bu projelerin hazineye olan maliyetinin sürdürülemez olduğunu vurguladı.

Yavuzyılmaz'ın paylaştığı rapor, Türkiye'de yıllardır süregelen YİD modelinin, özellikle öngörülen araç geçiş rakamlarının altında kalınması nedeniyle, hazineye büyük bir mali yük getirdiğini gösteriyor. Bu durum, projelerin uzun vadede kamu yararına olup olmadığı konusunda da soru işaretleri yaratıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN