Arabasını temizlemek isteyen eline bezi alsın: Oto yıkamalara büyük zam geldi! İşte yeni fiyat tarifesi

Arabasını temizlemek isteyen eline bezi alsın: Oto yıkamalara büyük zam geldi! İşte yeni fiyat tarifesi

Bu zamlardan sonra arabasını yıkatmak isteyen çeşme önüne çekip kendi yıkayacak. Oto yıkamalara bir zam daha geldi. Yeni fiyat listesi araba sahiplerini şaşkına çevirdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

İstanbul'da oto yıkama ücretleri son dönemde önemli bir artış gösterdi. Araç sahipleri, mahalleler arasında değişkenlik gösteren fiyatlarla karşı karşıya. Geçtiğimiz yıl müşteri kaybı yaşayan oto yıkama işletmeleri, su fiyatlarındaki artış ve kiraların yükselmesi gibi maliyet artışlarından şikayetçi. Self servis yıkama noktalarının popülerliği ise sektördeki daralmayı hızlandırıyor.

yeni-proje-8.jpg

YÜKSEK MALİYETLER VE DÜŞEN MÜŞTERİ SAYISI OTO YIKAMA SEKTÖRÜNÜ SARSIYOR

Son yıllarda oto yıkama fiyatlarının İstanbul genelinde 300 lira ile 800 lira arasında değiştiği görülüyor. Su zammı ve kira artışları, oto yıkama işletmelerinin maliyetlerini yükseltirken, bu artış doğrudan fiyatlara yansıyor. Akaryakıt istasyonlarında sunulan self servis yıkama hizmetleri ise müşteri tercihlerinde değişikliğe yol açıyor.

KİRA VE SU ZAMLARI FİYATLARI SIÇRATIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs ayında uyguladığı su zammının ardından oto yıkama işletmeleri, su ve malzeme maliyetlerinde önemli bir artış yaşadı. Kiraların yükselmesi, personel giderleri ve diğer maliyetler de fiyat artışlarını tetikledi. Özellikle Beşiktaş, Etiler, Levent ve Nişantaşı gibi bölgelerde oto yıkama ücretleri mahalleye göre değişiklik gösteriyor. Beşiktaş'ta iç-dış yıkama hizmetleri 450 lira, Nişantaşı'nda ise 750 lirayı buluyor.

yeni-proje-9.jpg

SELF SERVİS YIKAMA NOKTALARI TERCİH EDİLİYOR

Geleneksel oto yıkama noktalarının yanı sıra akaryakıt istasyonlarındaki self servis yıkama alanları, maliyetleri düşürmek isteyen araç sahipleri tarafından tercih ediliyor. Bu noktada dış yıkama hizmeti, jetonla köpük ve su kullanımı 100 ila 150 lira arasında değişiyor.

SEKTÖRDE DARALMA VE REKABET ARTIŞI

Marmara Tüm Araç Yıkama, Bakım, Kuaför, Park ve Servis Esnaf ve Çalışanları Derneği (MAYBAK) Başkanı Murat Can Ertürk, sektörün karşılaştığı zorlukları ve rekabetin arttığını belirtti. Ertürk, akaryakıt istasyonları ve kaçak işletmelerin müşteri potansiyelini azalttığını, kayıtlı oto yıkama işletmelerinin ise sektördeki istihdamı desteklediğini vurguladı.

yeni-proje-10.jpg

300 LİRADAN BAŞLIYOR

Umutreis Caddesi’nde oto yıkama işletmesi bulunan MAYBAK Başkanı Murat Can Ertürk, “Bizim bölgemizde Büyükçekmece’de 300 liradan başlıyor 700-800’e kadar çıkıyor. Oto yıkama fiyatları; tabela değeri, franchise bedelleriyle artabiliyor. Şu an dediğimiz gibi basit standart iç-dış yıkama ücretleri İstanbul’da 300 liradan başlıyor 800 liraya kadar çıkıyor. Bizim işletmemizde ise 450 lira" dedi.

GEÇEN SENE 1400 ARAÇTAN BU SENE 478 ARACA DÜŞTÜ

Ertürk, “Biz şahsi olarak son zammı ocak ayında yaptık. Mayıs ayından sonra yapılan su zammı sonrası bizler de zam yapmayı düşündük fakat hala hayata geçiremedik. Çünkü ciddi anlamda iş potansiyelimiz düştü. Bu sabah çıkardığımız raporda, geçen sene Ağustos ayında yaklaşık 1400 araç kabul etmişken bugün rakam 478’di. Ciddi potansiyel kaybından dolayı zam yapmayı öngörmedik" diye konuştu.

yeni-proje-11.jpg

“FİYATLARI KABUL EDİLEBİLİR SEVİYEDE TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Ertürk, “Akaryakıt istasyonlarında araç yıkama işlemleri arttı. Self servis işi yapan arkadaşlarımız da var, artış gözettiklerini söylüyorlar. Buralarda genellikle tüm benzinliklerde kullanılan su, kötülemek için söylemiyorum; kuyu suyu. Mevcut araçlarına, boyalarına ciddi anlamda zarar veriyorlar. Güneş yanıklarının olma sebebi bu. Biz bunların önüne geçmek için fiyatlarımızı kabul edilebilir seviyede de tutmaya çalışıyoruz, artık en kötü araba 500 bin lira" şeklinde konuştu.

BENZİN İSTASYONLARINA KAYMA VAR

Benzin istasyonlarında verilen hizmeti değerlendiren Ertürk, “Müşterilerimizin en az yüzde 50’si kaydı diyebiliriz. Bunun yüzde 10’u bizden kaynaklı. 300 liraya da araba yıkanan yerler var, işine yaptığı yatırım, kirası, mesleki yeterliliği, eleman ücretleri bizden düşük ise bu kabul edilebilir. Yine de benzin istasyonunda araba yıkamak da nereden baksanız 120 lira, çok da ucuz değil, hem zaman kaybı" diye konuştu.

Ertürk, “Bir de, biz istihdam diyoruz, işsizlik diyoruz, bizler istihdam yaratmak için iş yerleri kuruyoruz. Bu yüzden birçok şeyin riskini ticaret yaparak alıyoruz. Oralarda hiçbir personel yok. Bir tabanca, bir köpük ile arabanın yıkanabiliyor olması bizim naçizane hoş gördüğümüz bir şey değil" dedi.

2 BİN İŞLETME KAPANMIŞ

Ertürk, “ Türkiye Araç Satış Sonrası Hizmetler Federasyonu (TOBFED)’e bağlı MAYBAK Derneği’yiz. Başkan olarak geçen sene araştırmalarımızı yaptık. Geçen seneye oranla Türkiye genelinde 2 bin işletme kapanmış. İstanbul’da bunun sayısını çok da bilemiyoruz çünkü resmi anlamda yapan sayısını bilmiyoruz. Bu işi gayri resmi yapan birçok baraka, kaçak işletme var" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN