ABD’nin dört büyük çelik devi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülkeye karşı antidamping soruşturması başlattı. Yerli üreticiler, artan ithalatın iç pazara zarar verdiğini iddia ederek ABD Ticaret Bakanlığı’na başvurdu.
ABD'nin en büyük dört çelik üreticisi, US Steel, NUCOR, Steel Dynamics ve Wheeling-Nippon Steel, artan ithalatın yerli pazara zarar verdiği gerekçesiyle Türkiye ve dokuz ülkeye karşı antidamping soruşturması başlattı. Toplamda 100 milyar dolar büyüklüğe sahip bu dev şirketler, özellikle korozyona dayanıklı yassı haddelenmiş çelik ithalatında haksız rekabetin olduğunu savunarak ABD Ticaret Bakanlığı’na başvurdu.
HEDEFTE 10 ÜLKE VAR
ABD'li çelik devlerinin şikayetçi olduğu ülkeler arasında Türkiye, Avustralya, Brezilya, Kanada, Meksika, Güney Afrika, Tayvan, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Vietnam yer alıyor. Şirketler, özellikle inşaat, otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinde kullanılan bu çeliğin ithalatının artması nedeniyle iç pazarda ciddi zarar gördüklerini iddia ediyorlar.
SORUŞTURMA NASIL İŞLEYECEK?
Dünya Gazetesi'nden Kerim Ülker'in haberine göre, Antidamping soruşturmasının başlatılması için ABD Ticaret Bakanlığı’nın 20 gün içinde karar vermesi bekleniyor. Ardından ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu 45 gün içinde bir ön zarar tespiti yapacak. Bu süreçte, ABD’nin en büyük çelik sendikaları da şirketlere destek veriyor. Türkiye, 2022 yılında ABD’ye 155 bin ton çelik ihraç ederken, bu ihracatın değeri 182 milyon dolar olarak kaydedildi.
DAHA ÖNCEKİ GÜMRÜK TARİFESİ TARTIŞMALARI
2018 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkeden çelik ithalatına yüksek gümrük tarifeleri getirmişti. Türkiye, bu kararı Dünya Ticaret Örgütü'ne taşımış ve 2022 yılında DTÖ, Trump yönetiminin bu uygulamasının küresel ticaret kurallarını ihlal ettiğine hükmetmişti. Ancak şimdi, ABD’li çelik üreticilerinin yeni başlattığı antidamping süreci, Türkiye'nin ABD'ye çelik ihracatını yeniden etkileme potansiyeline sahip.