30 bin 378 hayalet işyerine kıskaç: Bir kuruş bile vergi vermemişler

30 bin 378 hayalet işyerine kıskaç: Bir kuruş bile vergi vermemişler

Ülke genelinde yapılan kısıtlı denetimler sonucunda bile 30 bile 378 kişinin mükellef olmadan, yani devlete herhangi bir vergi ödemeden gizlice dükkan, ofis veya işyeri açtığı ortaya çıktı. Bu işletmeler, hayalet işletme olarak faaliyet gösteriyor ve vergi dairesine kayıtlı değiller. Yine kısıtlı yapılan denetimlerde POS cihazları veya hesaplarını kullanarak vergi kaybına sebep olan 734 bin mükellef de belirlendi.

Maliye'nin geçtiğimiz yıl yaptığı denetimler kapsamında sadece yüzde 2 ile 2.5 arasında bir kesitle yapılan incelemelerde bile 30 bin 378 kişinin mükellef olmadan kayıtsız iş yerleri açtığı tespit edildi.

VERGİ KAYBINA YOL AÇAN 734 BİN MÜKELLEF

Maliye'nin 2023 yılında gerçekleştirdiği denetimler sonucunda, defter ve kayıt işlemlerini düzgün yapmayarak kazancını gizleyen 564 bin mükellef ile başkalarına ait POS cihazları veya hesaplarını kullanarak vergi kaybına sebep olan 734 bin mükellef de belirlendi. Bu çerçevede, vergi ziyaına sebep olanlar için uygulanacak cezalar da yüzde 50 artırılarak caydırıcılığı artırılacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; yeni vergi paketi tasarısı kapsamında, vergi dairesinin bilgisi dışında ve mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere yönelik cezaların artırılması öngörülüyor. Bu kapsamda, 2023 ve 2024 yıllarında defter tutmayan, beyannamelerini zamanında vermeyen veya işe başlama tarihini geciktiren toplam 854 bin kişiye 517 milyon lira ceza kesildiği açıklandı. Fiş veya fatura kesmeyen 183 bin kişiye ise 2 milyar 850 milyon lira ceza uygulandı.

En dikkat çeken düzenlemelerden biri ise fiş vermeyen işletmelere yönelik. Yeni yasal düzenlemeyle, ilk yakalandıklarında 3,400 lira olan ceza miktarı, 10,000 liraya çıkarılacak. İkinci yakalama durumunda ceza miktarı artacak ve beşinci kez yakalanan işletmelere 50 bin lira, altıncı ve sonraki kezlerde ise 100 bin lira ceza kesilebilecek. Bir işletmeye yıllık toplamda 10 milyon liraya kadar fiş cezası uygulanabilecekken, fiş almayan müşteriler de 5 bin lira ceza ödemek durumunda kalacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hazırladığı vergi paketi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tartışmalı bir şekilde ele alındı. Muhalefet milletvekilleri, bakanın bizzat katılmaması üzerine tepki gösterirken, komisyon başkanı Mehmet Muş, iç tüzüğe göre bakanı zorla çağıramayacaklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN