2. el araç alacaklar bekleyin! Fiyatlar düşüyor, fırsat günleri başlıyor

2. el araç alacaklar bekleyin! Fiyatlar düşüyor, fırsat günleri başlıyor

Araç fiyatları düşecek mi? 2. El araçlar ne kadar oldu? Uzmanlar, sıfır kilometre otomobillerdeki cazip kampanyalar ve kredi erişimindeki zorluklar nedeniyle ikinci el araç pazarındaki durgunluğun devam edeceğini öngörüyor.

Yılın ilk altı ayında devri yapılan otomobil sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 azalarak 3 milyon 224 bin 873 adede geriledi.

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, taşıt kredisi ve taksitli kredi kartı ödemelerindeki daralmanın, tüketici talebinde yavaşlamaya yol açtığını belirtti. Bu talep daralmasının fiyatlarda düşüşe neden olduğunu ve ikinci el araç alımında bir fırsat döneminin oluşabileceğini ifade etti.

img-1255-001.jpeg

Fiyat Artış Hızı Yavaşlıyor

İkinci el araç pazarındaki durgunluk, fiyat artış hızını da etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Haziran 2024 döneminde enflasyon yüzde 25 artarken, dolar/TL kuru yüzde 10 yükseldi. Ancak bu dönemde ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış sadece yüzde 6 seviyesinde kaldı. Haziran ayında ise ikinci el araç pazarında model bazında 2 ila 4 arasında fiyat düşüşleri gözlemlendi; bu düşüşler özellikle orta ve üst segment araçlarda daha belirgin oldu.

Fırsat Dönemi mi?

VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, haziran ayında taşıt kredisi ve taksitli kredi kartı ödemelerindeki daralmalar nedeniyle tüketici talebinde bir yavaşlama yaşandığını vurguladı. Eski üretim sıfır araçlar için uygulanan büyük kampanyalar ve indirimlerin de bu yavaşlamaya katkıda bulunduğunu belirtti. Tüm bu gelişmeler sonucunda fiyatlardaki düşüşün, biriken ve ertelenen talebi ortaya çıkarabileceğini ve böylece ikinci el araç alımında fırsat dönemine girdiğimizi öngördüklerini ifade etti.

Kampanya Savaşları Devam Ediyor

Otomotiv veri şirketi Cardata’nın Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarının 100 bin adet seviyesinde kapanarak istikrarlı bir seyir izleyeceğini belirtti. Ancak ikinci el araç pazarında 2024 yılının satışlar açısından zorlu geçebileceğini vurguladı. Yalçın, mevduat faizlerinin yüksek kalmaya devam etmesi, kredi imkanlarının kısıtlı olması ve döviz kurunun stabil kalması durumunda sıfır kilometre araç fiyatlarının fazla artmayacağını düşündüğünü ifade etti. Yılın ilk yarısında yaşanan kampanyaların yıl sonuna kadar devam edeceğini ve kampanya savaşlarının süreceğini belirtti. Ayrıca, sıfır kilometre araçlardaki kampanyaların ikinci el pazarını doğrudan etkilediğini ve iki pazar arasındaki fiyat makasının daralmasına yol açtığını sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN