Uzmanlardan Kamçatka uyarısı: 24 saat içinde 9.0 şiddetinde deprem olabilir

Rusya'nın en aktif yanardağlarından Shiveluch patlayarak uzak doğu bulunan Kamçatka Yarımadası üzerinde gökyüzüne kül püskürttü. Yaklaşık beş kilometre yüksekliğe ulaşan küller, uçakların kısa süreliğine “kırmızı kod” uyarısı vermesine neden oldu. Uzmanlar, 24 saat içinde bölgede 9.0 büyüklüğünde bir deprem daha olabileceğini belirtti.

SELMAN CÖMERT

Rusya Bilimler Akademisinin volkanologları, Rusya'nın doğusundaki Shiveluch yanardağının, Kamçatka yarımadasında meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremden kısa bir süre sonra püskürmeye başladığını bildirdi. Akademi, daha büyük başka bir depremin de kapıda olabileceği uyarısında bulundu.

Akademinin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü, Shiveluch üzerindeki kül bulutunu gösteren bir video yayınladı. Enstitü'nün resmi Telegram hesabında verilen bilgiye göre, patlamadan sonra çıkan dumanlar, yanardağın doğu ve güneydoğusunda 1520 km boyunca yayıldı.

1kapak-005.jpg

Yetkililer, kül bulutu yoğunluğundan dolayı kırmızı kod uyarısıyla bölgedeki tüm uçakları kısa süreliğine alarma geçirdiğini bildirdi. TASS tarafından yayınlanan başka bir haberde, hiçbir ticari uçuşun aksamadığı ve havacılık altyapısında herhangi bir hasar olmadığı belirtildi.

"24 SAAT İÇİNDE 9.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"

Rus bilim insanları, bölgedeki sarsıntıların güneydoğu Kamçatka'da daha da güçlü bir depremin habercisi olabileceği uyarısında bulundu. Volkanoloji Enstitüsü, 24 saat içinde 9.0'a yaklaşan büyüklükte ikinci bir depremin meydana gelebileceğini söyledi.

1kapak-006.jpg

Associated Press'te yer alan habere göre, 181 binden fazla nüfusu olan liman kentinin sakinleri, yıllardır bu kadar şiddetli sarsılmadıklarını bildirdi.

4 Kasım 1952'de Kamçatka'da meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem bölgede hasara neden olmuş, ancak can kaybı bildirilmemişti. Söz konusu deprem, Hawaii'de okyanus dalgalarının 9.1 metreye ulaşmasına yol açmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN