Ukrayna ve Moldova'nın AB ile müzakere süreci başlıyor

Ukrayna ve Moldova'nın AB ile müzakere süreci başlıyor

Avrupa Birliği ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılacağı toplantı için bir araya geldi. Lüksemburg'da başlayan toplantı öncesinde sosyal medya hesabından paylaşım yapan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaşanan gelişmelerin Ukrayna Moldova halkı ve tüm AB halkı için çok iyi bir haber olduğunu belirtti, "Önümüzdeki yol zorlu ama fırsatlarla dolu olacak" dedi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları, Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılacağı toplantı için bir araya geldi.

Dönem Başkanı Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, 27-28 Haziran'da yapılacak AB zirvesi öncesinde son Genel İşler Konseyi toplantısının öncesinde basına açıklamalarda bulundu.

Lahbib, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından AB'nin yeniden şekillendirilmesini ele alacakları zirve için hazırlıkların yapılacağını belirtti. Bugünün "tarihi bir gün" olduğunu vurgulayan Lahbib, toplantı çerçevesinde Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin başlatılacağını ve Hükümetlerarası Konferansların düzenleneceğini açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Moldova ve Ukrayna'yı müzakerelerin başlatılmasından dolayı tebrik etti ve "Önümüzdeki yol zorlu ama fırsatlarla dolu olacak." dedi.

MACARİSTAN'DAN OLUMSUZ MESAJ

Ancak Macaristan'ın Avrupa İşleri Bakanı Janos Boka, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada Ukrayna'nın AB katılım kriterlerini henüz karşılamadığını savundu ve müzakerelere yönelik çekincelerini dile getirdi. Boka, müzakereleri veto etme konusundaki tutumunu netleştirmedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna ve Moldova, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından AB üyelik başvurusunda bulunmuş ve 2022 yılında adaylık statüsü kazanmışlardı. Ancak Macaristan'ın itirazları sebebiyle resmi müzakereler başlatılamamıştı. AB Komisyonu ise her iki ülkenin de müzakerelere hazır olduğunu ve gerekli kriterleri karşıladığını belirterek, müzakerelerin başlatılması için çaba göstermişti.

Bugünkü Hükümetlerarası Konferanslar, Ukrayna ve Moldova'nın AB üyeliği için temel müzakere ilkelerini, prosedürlerini ve konularını belirleyecek olan Müzakere Çerçeve Belgesi'nin kabul edilmesini amaçlıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN