Türkiye UCM’deki İsrail aleyhindeki davaya müdahil oluyor: Dosyalar bugün Uluslararası Adalet Divanı’na sunulacak

Türkiye UCM’deki İsrail aleyhindeki davaya müdahil oluyor: Dosyalar bugün Uluslararası Adalet Divanı’na sunulacak

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. Türkiye, İsrail'e açılan soykırım davasına müdahil olmak için dosyalarını saat 16:30’da Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na sunacak.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin'deki soykırımı devam ediyor. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail’in Gazze'de gerçekleştirdiği vahşet sebebiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı Soykırım Davası'na Türkiye bugün resmi olarak müdahil oluyor.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) yapılacak başvuru için dosyalar yerel saatle 15:30’da, Türkiye saati ile 16:30’da mahkemeye sunulacak.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 5 Ağustos'ta Mısır'da mevkidaşı Bedr Abdulati ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye'nin dosyalarını bugün ileteceğinin bilgisini vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aynı gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin davaya bugün resmi olarak dahil olacağını teyit etmişti.

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında dava açmıştı.

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası harekete geçerek 29 Aralık 2023'te UAD'da soykırım davası açmıştı.

İspanya dahil birçok ülke, zaman içinde davaya müdahil oldu. Filistin Yönetimi, İrlanda, Belçika, Mısır, Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya, Maldivler, Şili ve Küba şimdiye kadar davaya müdahil olan ya da müdahil olacağını açıklayan ülkeler arasında.

Bakan Fidan, 1 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, davaya müdahil olmaya karar verdiklerini duyurmuştu.

3 AY SONRA HAREKETE GEÇTİLER

Karar gazetesi geçtiğimiz gün manşetten çağrıda bulunmuştu:

Gazze’deki vahşet karşısında İsrail’e en ağır ifadelerle tepki gösteren Ankara’nın, Adalet Divanı’ndaki soykırım davasına hâlâ müdahil olmadığı ortaya çıktı. Tel Aviv’le ticareti ısrarlı tepkiler karşısında ‘kısmen’ kesen hükümet Mayıs başında da ‘Davaya müdahil olacağız’ vaadinde bulundu. Ancak diğer ülkeler üç haftada başvurularını tamamlarken Ankara’nın üç aydır neyi beklediği öğrenilemedi.

Dışişleri Bakanı Fidan ise dün yaptığı açıklamada davaya müdahil olunduğunu açıkladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN