Toprağa kazmayı vurdu gözlerine inanamadı! Kazmayı bıraktı hemen resmi yetkilileri aradı: Yarım kiloluk elmas

Toprağa kazmayı vurdu gözlerine inanamadı! Kazmayı bıraktı hemen resmi yetkilileri aradı: Yarım kiloluk elmas

Maden işçisi hayatının şansını yakaladı. Toprağa kazmayı vurunca karşılaştığı manzara şoke etti. Yarım kiloluk elmas karşısında dona kalan maden işçisi soluğu resmi yetkileri aramakta buldu. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Karove Madeni'nde çalışan bir işçi, kazmayı vurduğu yerde büyük bir ışıltı gördü. Işıltıya daha yakından bakarken yarım kiloluk elmas karşısında dondu kaldı. Resmi yetkililerin açıklamalarına göre, elmasın büyüklüğü 2 bin karattan fazla. İşte o elmas...

DEV ELMAS TEK PARÇA ÇIKARTILDI

Güney Afrika'nın önde gelen elmas üreticisi Botsvana'da yer alan Karove Madeni'nde tarihi bir keşif yaşandı. Madende çalışan bir işçi, kazmayı toprağa vurduğunda karşılaştığı manzara karşısında şaşkına döndü. Toprağın altından çıkan devasa elmasın ucunu gören işçi, vakit kaybetmeden yetkililere haber verdi. Uzman ekipler büyük bir dikkatle çalışarak, tam 2 bin 492 karatlık (499 gram) dev elması tek parça halinde ve hasarsız bir şekilde gün yüzüne çıkardı.

Karove Madeni'nde bulunan bu devasa değerli taş, tarihte bir madenden çıkarılan en büyük ikinci elmas olarak kayıtlara geçti. Botsvana hükümeti, bu değerli taşı sergilemeyi planlıyor. Yetkililer, elmasın çıkarılmasında X-ışını teknolojisi kullanıldığını ve taşın 'yüksek kalite' olduğunu belirtti.

botswana-diamonds-finds-octahedron-in-sample-material-at-orapa.jpg

EN BÜYÜK ELMAS 1905'TE BULUNMUŞTU

Botsvana, dünya elmas pazarının önde gelen ülkelerinden biri olarak bilinirken, Karove Madeni'nden daha önce bin karat üzerinde dört farklı elmas çıkarılmıştı.

Tarihteki en büyük elmas ise 1905 yılında Güney Afrika'da bulunan ve 'Cullinan elması' olarak adlandırılan, tam 3 bin 106 karatlık dev taş (610 gram) olarak biliniyor. Bu elmas, o dönemde Birleşik Krallık Kralı Edward VII'ye hediye olarak sunulmuş ve kraliyet mücevheri haline getirilmiştir.

Bu son keşif, elmas madenciliğinde bir dönüm noktası olarak tarihe geçerken, Botsvana'nın dünya elmas piyasasındaki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN