Ünlü eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, başkanlığı döneminde ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklamaya çalıştığı sosyal medya platformu TikTok'ta hesap açtı. Trump'ın TikTok'a katılması, platformun geleceği ve politik etkisi konusunda geniş tartışmalara yol açtı.
Trump'ın TikTok'a katılması, öncesinde yasaklamaya çalıştığı platforma tepki topladı.
Trump'ın popüler sosyal medya platformu TikTok'a katılması, özellikle dikkat çekici bir hamle olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, özellikle Trump'ın başkanlığı döneminde ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle platformu yasaklamaya çalışmasının ardından gerçekleşmesiyle şaşırtıcı bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Trump'ın TikTok'a katılma kararı, genç seçmenlerle bağlantı kurmayı amaçladığı şeklinde spekülasyonlara neden oldu. Ayrıca, platformdaki varlığı, ABD Kongresi'nde Çin sahipliği nedeniyle potansiyel yasaklarla karşı karşıya kalan TikTok için bir zafer olarak da görülüyor.
Trump'ın TikTok'a katılmasıyla ilgili olarak Reuters'tan alınan bir haberde, eski başkanın platforma katılmasının genç seçmenlere ulaşmasına yardımcı olabileceği ve Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat mevcut başkan Joe Biden ile yakın bir yarış içinde olduğu belirtiliyor.
TİKTOK'UN ABD'DE 170 MİLYON KULLANICISI BULUNUYOR
Trump da, başkanlığı döneminde ulusal güvenlik gerekçesiyle TikTok'u kapatmak istemiş ancak federal mahkeme engeline takılmıştı. Trump, genç Amerikalıları kızdıracağı gerekçesiyle bu yıl Kongreden çıkarılan TikTok yasağının önünü açan tasarıya ise karşı olduğunu belirtmişti.
ABD KONGRESİNDE TİKTOK YASAĞI TARTIŞMALARI
ABD Temsilciler Meclisi, 13 Mart 2024’te, "ulusal güvenlikle ilgili sorun oluşturduğu" iddiasıyla ülkede TikTok'un yasaklanmasının önünü açan "Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" tasarısını kabul ederek Senatoya göndermişti.
Cumhuriyetçiler ve Demokratların ortak oylarıyla kabul edilen tasarıya destek verenler, Pekin merkezli ByteDance firmasının TikTok aracılığıyla elde ettiği Amerikan vatandaşlarına ait bilgilerin Çin yönetimine iletildiğini savunuyor.
TikTok'un yönetimi ise bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve ABD'de diğer sosyal medya platformları gibi tamamen Amerikan yasalarına göre çalıştıklarını iddia ediyor.
Tasarının Temsilciler Meclisinde büyük çoğunlukla geçmesinin ardından, gözler tasarının gönderildiği Senatoya çevrilmiş durumda.
ABD Başkanı Joe Biden ise tasarıyı, masasına gelmesi durumunda, ulusal güvenlik hassasiyeti nedeniyle imzalayacağını açıklamıştı.