Tartışmalı Fukuşima kararı yargıya taşındı: Firma ve hükumet aleyhine dava

Tartışmalı Fukuşima kararı yargıya taşındı: Firma ve hükumet aleyhine dava

Bölge ülkelerinin ve çevrecilerin tüm tepkilerine rağmen kullanılamaz durumda olan Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesinin durdurulması istemiyle işletici firma ve Japonya hükümeti aleyhine dava açıldı.

Japonya'da bulunan Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken işlenmiş atık suyun denize tahliyesine yönelik tepkiler gündemdeki yerini korurken, Fukuşima ve Miyagi'de yaklaşık 150 kişi, Dai-içi Nükleer Santrali'nden atık suyun Pasifik Okyanusu’na tahliyesinin durdurulması istemiyle mahkemeye başvurdu.

‘GÜVENLİ YAŞAM HAKKINI TEHDİT EDİYOR’

Fukuşima Bölge Mahkemesinde, işletici Tokyo Electric Power (TEPCO) ve merkezi hükümet aleyhine açılan davada müştekiler, atık su tahliyesinin halkın güvenli yaşam hakkını tehdit ettiğini ve yerel balıkçıların işini engellediğini savundu.

Müştekiler ayrıca Nükleer Düzenleme Kurulu’nun (NRA) atık su tahliyesi amacıyla santralde inşa edilen tesislere yönelik verdiği onayın kaldırılmasını da istedi. Müştekilerin avukatı Kawai Hiroyuki, yaptığı açıklamada, merkezi hükümet ve TEPCO'nun denize atık su salıvermesinin "yeni bir suistimal" oluşturacağını bildirdi.

TARTIŞMALI TAHLİYE SÜRECİ

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif özellikli atık suyun Pasifik Okyanusu'na boşaltılmasına 24 Ağustos'ta başlanmıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), santraldeki incelemelerin ardından raporunda, boşaltım planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğu, insanlara ve çevreye verebileceği zararın "ihmal edilebilir düzeyde" bulunduğu sonucuna varmıştı.

Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesinin hedeflendiği plan, bölgede yaşayan balıkçıların ve çevre koruma aktivistlerinin yanı sıra başta Çin olmak üzere komşu ülkelerin tepkisine sebep oluyor.

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara neden olmuş, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN