Taliban’dan kadınlara 114 sayfalık yeni yasaklar

Taliban’dan kadınlara 114 sayfalık yeni yasaklar

Taliban, kadınlara yönelik yeni kısıtlamalar getirdi. Buna göre, kadınların kamusal alanda vücutlarını örtmeleri ve yüzlerini kapamaları zorunlu hale geldi. Ayrıca, kadınların erkeklerin bulunduğu kamusal alanlarda konuşmaları ve tanımadıkları erkeklere bakmaları yasaklandı.

15 Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban, kadın haklarına yönelik kısıtlamalarını sürdürmeye devam ediyor.

KADINLARA YENİ 114 SAYFALIK YASAK

Taliban’ın son yayımladığı 114 sayfalık yeni talimat listesi, kadınların günlük yaşamına ciddi kısıtlamalar getiren yeni kuralları içeriyor.

VÜCUTLARINI ÖRTMELERİ VE YÜZLERİNİ KAPATMALARI ZORUNLU

Yeni kurallara göre, Afganistan’daki kadınların kamusal alanlarda her zaman vücutlarını örtmeleri ve yüzlerini kapamaları zorunlu hale getirildi. Giysilerin ince, dar veya kısa olmaması gerektiği özellikle vurgulandı. Bu yeni düzenleme, kadınların giyim kuşamlarına yönelik daha önce getirilen katı kuralları daha da sıkılaştırıyor.

Taliban’ın yeni yasakları, kadınların sadece fiziksel görünüşlerine yönelik değil, aynı zamanda davranışlarına da önemli kısıtlamalar getiriyor. Talimatlara göre, kadınların erkeklerin bulunduğu kamusal alanlarda seslerinin duyulmaması gerektiği belirtildi. Bu çerçevede, halk içinde kadınların yüksek sesle konuşması yasaklandı. Ayrıca, kan veya evlilik bağı olmayan erkeklere bakmalarının da yasak olduğu ifade edildi. Bu kural, kadınların toplumsal hayattaki etkileşimlerini daha da sınırlayacak gibi görünüyor.

Taliban’ın iktidara geldiği günden bu yana kadınlara yönelik kısıtlamalar giderek artıyor. Daha önce getirilen yasaklar arasında kadınların tek başına seyahat etmelerinin yasaklanması, birbiriyle kan bağı bulunmayan kadın ve erkeklerin bir arada bulunmalarının yasaklanması gibi uygulamalar yer alıyordu. Bu kısıtlamalar, kadınların eğitim, iş hayatı ve sosyal yaşamdan dışlanmasına yol açarken, uluslararası toplumdan da sert tepkilere neden olmuştu.

Ancak Taliban yönetimi, bu tepkilere aldırış etmeksizin, kadınların kamusal ve özel yaşamlarını daha da kısıtlamaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN