ABD Başkanı Biden, BM Genel Kurulu konuşmasında, "ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir cevap olarak kullanılmamalı. ABD, ülke dışında yalnızca net ve ulaşılabilir askeri görevlere girişecek." dedi.
SELÇUK ACAR I NEW YORK
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kuruluna ilk kez ABD Başkanı olarak hitap eden Joe Biden, hitabında eski Başkan Donald Trump’ın tam tersi şekilde, dünyaya barış ve çok taraflılıktan yana mesajlar vererek yeni ABD diplomasisinde yeni dönemin başladığını ilan etti.
BM’nin 76. Genel Kurul yüksek düzeyli oturumunda, ABD’nin “amansız bir diplomasi çağında yeni bir dönem başlattığını” bildiren Biden, artan küresel tehditlere karşı koymak için diğer dünya güçleriyle yakın çalışacağını kaydetti.
193 üyeli Genel Kurul’a ilk hitabının başında Covid-19 ve iklim krizine değinen Biden, Afganistan’tan asker çekme kararındaki haklılığını güçlendirecek şekilde, “geçmişin savaşlarını sürdürmek yerine, kaynaklarımızı ortak geleceğimize ayırıyoruz” ifadesini kullandı.
OTORİTERİZM KARŞITI MESAJLAR
Başkan Biden, dünyanın Batı’nın benimsediği demokratik değerler ile Çin ve diğer otoriter hükümetlerin bunları görmezden gelmesi arasında bir seçimle karşı karşıya olduğunun altını çizen Biden, “Gelecek, halkını demir el otoriterliği ile boğmaya çalışanlara değil, halkına özgürce nefes alma yeteneği verenlere aittir” ifadelerini kullanarak, “Dünyanın otoriterleri, demokrasi çağının sonunu ilan etmeye çalışıyorlar ama yanılıyorlar.” dedi.
“YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ PEŞİNDE DEĞİLİZ“
Biden “Afganistan’da 20 yıllık çatışmayı sona erdirdik… ve bu amansız savaş dönemini kapatırken, yeni bir amansız diplomasi çağını açıyoruz.” dedi.
Biden, “ABD askeri gücü, ilk değil, son çare aracımız olmalı. Ve dünyada gördüğümüz her soruna bir yanıt olarak kullanılmamalı.” ifadeleriyle, barışın ilk tercih olduğunu, savaşı ancak son tercih olarak kullacağını belirterek, barış yanlısı bir mesaj verdi.
BM binasına girişinde gazetecilerin sorularını cevapsız bırakan Biden'a Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield eşlik etti. Biden ayrılışında kendisine sorulan "Güney sınırındaki duruma tepkiniz nedir?" şeklindeki soruya, "Kontrol altına alacağız" cevabını verdi.
ABD’yi Afganistan’dan kaotik şekilde geri çekilmesinden dolayı ABD’nin yirmi yıllık terör savaşındaki müttefikleri ve kendi partisi başta olmak üzere sert eleştirilere maruz kalan Biden, son günlerde İngiltere ve Avustralya’yla birlikte yaptığı yeni bir üçlü güvenlik anlaşmasından dolayı Fransa’nın tepkisini çekti.