Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi, yeni Suriye yönetimiyle ülkenin birliğini tehdit eden bölünme projelerine karşı anlaştıklarını açıkladı. Abdi, Esad rejiminin çöküşünün ardından Suriye’nin yeniden inşası ve tam bir ateşkes için iş birliği vurgusu yaptı.
Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri ve Kuzeydoğu Suriye'deki Kürt özerk yönetiminin askeri kanadı olan Mazlum Abdi, yeni Suriye yönetimi ile ülkenin birliğini tehdit eden herhangi bir "bölünme projesine" karşı anlaşmaya vardıklarını açıkladı.
Abdi dün yaptığı yazılı açıklamada, geçtiğimiz ayın sonunda Şam’da yeni yönetimle olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Abdi, "Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz ve ülkenin birliğini tehdit eden projelere karşıyız" dedi. Ayrıca, "Esad rejiminin çöküşünün ardından Suriye’yi yeniden güçlü temeller üzerine inşa etme yollarını tartıştık" ifadelerini kullandı.
Abdi, yeni yönetimin ülkede tam bir ateşkes sağlaması gerektiğini vurgulayarak, Suriye'de istikrarın sağlanmasının ve Suriyeliler arasında yapıcı bir diyalog ortamının oluşturulmasının öncelik olduğunu belirtti.
SDG HEYETİ ŞAM’DA
ABD tarafından desteklenen ve YPG’li militanların bel kemiğini oluşturduğu SDG, 30 Aralık’ta Şam’da yeni yönetimin lideri Ahmed el-Şara ile ilk kez bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşme, Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra iki taraf arasında yapılan ilk resmi temas oldu. SDG, Esad rejiminin çöküşünün ardından kendi kurumlarında muhalefetin kullandığı bağımsızlık bayrağını asarak yeni yönetime iyi niyet gösterisinde bulundu. Bu hamle, ABD tarafından da olumlu karşılandı.
SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ ÇATIŞMALAR
Ancak SDG, son dönemde Şam'a ilerleyen Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) ile girilen beklenmedik saldırılarının ardından, Suriye Milli Ordusu unsurlarıyla da çatışmaya girdi. Bu çatışmaların ardından SDG bazı bölgelerden çekilmek zorunda kaldı.
Türkiye, SDG’yi terör örgütü PKK'nın bir uzantısı olarak görüyor ve SDG’yi zayıflatmak için çeşitli askeri operasyonlar düzenledi. 2016’dan bu yana Türkiye, Kuzeydoğu Suriye’de geniş bir sınır hattını kontrol altına almayı başardı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Salı günü yaptığı açıklamada, SDG’nin Türkiye’nin koşullarını kabul etmemesi halinde yeni bir operasyon başlatılabileceğini söyledi.