Sanayi tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçmişti… Bhopal kazasının atıkları 45 yıl sonra imha edilecek

Sanayi tarihinin en büyük felaketlerinden biri olarak tarihe geçmişti… Bhopal kazasının atıkları 45 yıl sonra imha edilecek

Hindistan’da binlerce kişinin can vermesine ve 200 bine yakın kişinin zehirlenmesine neden olan Bhopal felaketinin meydana geldiği tarım ilacı fabrikasındaki atıklar, kazadan 45 yıl sonra imha edilecek.

Hindistan'da 1984 yılında binlerce kişinin ölümüne neden olan Bhopal gaz kaçağı kazasından kalan endüstriyel atıkların imha edilmek üzere fabrikadan çıkartıldığı bildirildi.

The Times of India gazetesinin haberine göre, yetkililer, Bhopal kazasından kalan tehlikeli atıkları taşıyan kamyonların olayın meydana geldiği ABD merkezli Union Carbide şirketines ait terkedilmiş fabrikadan ayrıldığını bildirdi.

Yetkililer, çok sayıda polis eşliğinde 230 kilometre uzaktaki imha edilecek tesise doğru yola çıkan atık yüklü kamyonların, ülkedeki endüstriyel atıkların taşınmasında şimdiye kadar tanık olunan en yüksek güvenlik protokolüyle desteklendiğini belirtti.

12 atık kamyonun, 40 araçlık konvoyla çıktığı yolculuğun yaklaşık 7 saat sürmesi bekleniyor. Bhopal gaz kaçağı kazasından kalan atıkların, "yüksek güvenlik önlemleri altında" 3 ila 6 ay içinde imha edilmesi planlanıyor.

‘ADALET YERİNİ BULMADI’

Hindistan'ın Madya Pradeş eyaletinin başkenti Bhopal'da Union Carbide şirketine ait fabrikadan sızan zehirli gaz bulutu, 3 Aralık 1984'te anında binlerce kişiyi öldürmüş, 200 bine yakın kişinin zehirlenmesine ve yıllar boyunca on binlerce kişinin ölümüne ya da hastalanmasına yol açmıştı.

Kazadan 26 yıl sonra Hint adli kaynakları, zehirli gaz kaçağı kazasında sorumluluğu bulunanlara ikişer yıl hapis cezası ve 100'er bin rupi para cezası verildiğini açıklamıştı. Kaynaklar, o dönemde fabrikanın sahibi Amerikan şirketi Union Carbide'a da 500 bin rupi para cezası verildiğini duyurmuştu. Kazanın mağdurları ise adaletin yerini bulmadığını savunmuştu.

SANAYİ TARİHİNİN EN BÜYÜK FELAKETLERİNDEN

Delhi yönetimi, sanayi tarihinin en büyük felaketleri arasında gösterilen kazanın olduğu ilk günlerde 3 bin 500, takip eden yıllarda da 15 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Resmi olmayan verilere göre, ölü sayısının 25 bini bulduğu savunuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN